Пловдив, където трафикът става с всеки ден по-инфарктен, най-после ще

...
Пловдив, където трафикът става с всеки ден по-инфарктен, най-после ще
Коментари Харесай

Пловдив се сдобива с два скоростни булеварда край Марица, пр...

Пловдив, където трафикът става с всеки ден по-инфарктен, най-сетне ще се снабди с първото кръстовище на две равнища на бул. „ Цар Борис III Обединител ” и „ Марица-юг ” до Водна палата. Строителството стартира  най-късно при започване на октомври с твърдото желание на локалната власт и изпълнителите на публичната поръчка автомобилният подлез да бъде напълно приключен до края на 2023 година Ако пък построяването на пробива върви без инциденти, може да завърши и по-рано от контрактувания период.

Преминаването в сектора до Водната палата и Панаирния мост ще бъде затруднено, защото бул. „ Марица-юг ” ще бъде затворен в региона на строителния обект,   а по бул. „ Цар Борис III Обединител ” придвижването ще се прави в двете посоки в едно платно. След тежкото тестване обаче със сигурност ще се радваме на два скоростни булеварда - в посока север-юг по „ Цар Борис III Обединител ” и запад-изток по „ Марица-юг ”. След построяването на надлез „ Родопи ” през 1999 година в Пловдив
не е издигнат нито един сходен инфраструктурен обект,
който да облекчи натоварения трафик.

Софийска компания „ ИСА 2000 ”, чийто притежател е Юлиан Инджов, ще строи пътното оборудване по контракт с Община Пловдив за инженеринг, подписан след извоювания търг при започване на април.

Пробивът коства  9 269 600 лв. с Данък добавена стойност, осигурени посредством банков заем. До този миг няма закъснение при осъществяването на поръчката. В период от два месеца, както е по-договор, подизпълнителят на „ ИСА 2000 ” - „ Биас-М ”,София, е изготвил механически план. Завършен е и дългият, траял повече от три месеца, цикъл на координиране на плана с 14 институции. Очаква се Община Пловдив да издаде строително позволение, което
в 14-дневен период би трябвало да мине през контрола на РДНСК-Пловдив,
и едвам тогава да се даде старт на обекта.

Строителството на подлеза ще се прави на два стадия и ще стартира от източната страна на бул. „ Марица-юг ” до Водна палата, където надлежно ще бъде спряно цялото  движение. Според предварителния проект за краткотрайната организация на трафика ще се затвори и източното платно на бул. „ Цар Борис III Обединител ”, изясни представителят на „ ИСА 2000 ” инж. Паун Иванов.

Идеята на новото пътно оборудване е да се отстрани колелото на бул. „ Цар Борис III "   с фонтана в средата, където непрекъснато стават тапи, и да се обезпечи непосредствено прекосяване север-юг, запад-изток и назад. Проектантите и строителите подсигуряват, че кръстовището на две равнища ще обезпечи по-бързото прекосяване в региона на Водна палата и Панаирния мост. Левите завои се отстраняват.


Връзката сред двата булеварда ще се реализира единствено с десен завой
Пробивът с методите от двете страни е с дължина  540 м, от които 49 м е самият подлез на бул. „ Марица-юг ”. Габаритите на булеварда се резервират - две платна с по една лента и местни платна от двете страни за връзка с бул. „ Цар Борис III Обединител ”. Освен директното прекосяване по бул. „ Марица-юг ”, колите, тръгнали от моста до Герджика, ще могат да се изкачват с десен завой на бул. „ Цар Борис III Обединител ” в посока Тунела. Идващите по бул. „ Марица-юг ” от Адата  ще имат връзка с бул. „ Цар Борис III ” в посока Панаира.

По бул. „ Цар Борис III ” ще се минава непосредствено север-юг и назад, без светофари, като ще има опция за колите, пътуващи от кръстовището на Чифте баня, да слизат на бул. „ Марица-юг ” в посока изток. Автомобили, които се движат по бул. " Цар Борис III " от Панаира по моста в посока юг, могат да завиват също с десен завой на бул. " Марица-юг " в посока Герджика. 

„ Без кръгово кръстовище, където сега колите вървят с 10-20 км/ч, а постоянно и още по-бавно, бул. „ Цар Борис III Обединител ” ще обезпечава условия за прекосяване с 50 км/ч ”, уверен е инж. Паун Иванов.
Ще бъде подготвен за година, гаранцията му е 12 г.
„ Пробивът ще стартира от източната страна,  където трафикът е по-слаб, с цел да не затрудним придвижването. През по-голямата част от построяването на кръстовището на две равнища мостът на Панаира няма да се затваря. Така колите ще се движат свободно в посока север-юг, а първоначално колите от западното платно на „ Марица-юг ” ще могат да се включват в придвижването по „ Цар Борис III Обединител ”, а кръговото кръстовище ще бъде отстранено. Това съобщи още през август зам.-кметът по строителство на Пловдив Пламен Райчев.



Реалистичен сюжет е построяването на кръстовището на две равнища да продължи 12 календарни месеца. Самият период по контракт е по-дълъг - 583 дни от подписването на контракта.

Сумата по контракта е 9 269 600 лева с Данък добавена стойност, като „ ИСА 2000 ” ще прави строително-монтажните действия, като те са наели и подизпълнител в лицето на проектантската къща. Изпълнителят на плана ще би трябвало да направи пробив - общата дължина е 540 метра, от която 49 м е подлез. 

Гаранцията, която дава „ ИСА 2000 ” за пробива, е 12 години както на структурата, по този начин и за пътя. По 10 години са гаранционните условия за ВиК и електрическата мрежа.
Проектът събира прахуляк от 9 години
Желанието на локалната власт да реши тежкия трафик около Водната палата датира отпреди десетина години. През 2013-та по поръчка на Община Пловдив компания „ Вектор бул ”  предложи няколко разновидността за реорганизацията на проблематичния сектор. Администрацията тогава избра три от тях - кръгово кръстовище, пробив с кръгово кръстовище и пробив с непосредствено прекосяване по двата булеварда - „ Цар Борис III Обединител ” и „ Марица-юг ”.



По-късно беше построено и самото колело с градинка и шадраван в центъра. За кръговото кръстовище дружно с ремонта на сектора от бул. " Цар Борис lll Обединител " - от Чифте баня до Панаирния мост, бяха платени към 1 млн. лева В сметката влизаха нова пътна настилка, тротоари и осветяване. Предишната градска администрация считаше това решение за оптимално. 

Цели девет години чертежите на проектантите са прашасвали в чиновническите чекмеджета. След мнение, взето с присъединяване на пътни инженери, в Общината взеха решение да се изготви нов план, изработен върху разновидността с подлез и непосредствено прекосяване по булевардите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР