Пловдив е първият град в България след София, който трябва

...
Пловдив е първият град в България след София, който трябва
Коментари Харесай

Пловдив по примера на София: Спира цапащите коли до 2040 година

Пловдив е първият град в България след София, който би трябвало да вкара  Зона с ниски излъчвания и да забрани цапащите коли в централните градски елементи. Други градове, който ще последват образеца на столицата са Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Видин.
Прочетете още
Задължението идва от поправките в регламента за TEN-T мрежата, за които се споразумяха Европейският парламент и Съветът на Европа. Според тях обитаемоте места, които попадат във въпросната мрежа, включваща европейски автомагистрали и по-големи пътища, са задължени да имат проекти за устойчива градска подвижност за реализиране на ниски и даже нулеви излъчвания. В България се стартира от градовете с население над 100 000 души, като поправките гласят, че би трябвало да има и хъбове, които да вършат връзка на градския превоз с пътната и жп мрежа. Тъй като условията са по-големи, ще има и повече европейски средства за тези градове. Пловдив има призната такава стратегия още от предходната година, за която общината заплати 150 000 лв. на компанията „ Соколовски’с Енвиронмент ”.

Поправките в регламента изискват още до 2040 година на всеки 150 км по пътищата, които са част от общоевропейската TEN-T мрежа, да има по един безвреден и сигурен паркинг, където може да стопират и тирове. Построяването на паркинги ще даде опция тежкотоварните камиони да стопират в часовете на пиков трафик, което има за цел да отпуши автомагистралите и интернационалните пътища.

У нас това са няколко съществени трасета - от границата на Сърбия до София, където има жп линия и съвсем готовата автомагистрала “Европа ”, София - Пловдив - Бургас с отклонение до границата с Турция – също с жп линия и две автомагистрали - “Тракия ” и “Марица ”. Включено е и трасето София - Солун, т.е. автомагистрала “Струма ” на наша територия, както и пътят Крайова - Калафат - Видин - София - Солун. От последното направление през българска територия минава скоростният път Видин - Ботевград, от Ботевград до столицата е автомагистрала “Хемус ”, а оттова до Кулата - “Струма ”.

Другото изискване в регламента включва жп превоза, където влаковете би трябвало да се движат със 160 км в час или с повече. Крайната цел на Европейска комисия е този тип превоз да замести вътрешните полети със самолет, като за начало жп линиите би трябвало да бъдат осъвременени и да се вкара европейската система за ръководство на придвижването.

Според регламента до 2030 година би трябвало да е приключени линията София - Пловдив - Бургас с отклонение до границата с Турция. Това ще са и първите релси за придвижване със 160 км в час, с цел да се стига, което ще разреши да се стига от София до морето за 3-4 часа с трен.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР