Пловдив е богат на историческо наследство ​- археологически паметници от

...
Пловдив е богат на историческо наследство ​- археологически паметници от
Коментари Харесай

Пловдив - Европейската столица на руините СНИМКИ

Пловдив е богат на историческо завещание ​- археологически монументи от епохата на Римската империя, Византия, османизма, 100​-годишни възрожденски къщи. С горделивост демонстрираме на туристите емблемите на града - Античния спектакъл, Римския стадион, Стария град.

Извън рекламата на Европейската столица на културата Пловдив има още една атракция - полусъборени или изцяло заличени здания, доста от които попадат в архитектурно​-историческата зона Филипопол - Тримонциум - Пловдив, и градежи, замразени и изоставени от години.

Руините срутват рейтинга на града, изключително в композиция с разкопания централен площад и буренясалите разкопки на Римския конгрес.

Повечето от тези парцели са частна благосъстоятелност. Местната власт по този начин и не откри легален метод, от една страна, да улесни тежките процедури по възобновяване на скъпото архитектурно завещание, от друга - да задължи притежателите да го стопанисва.

Най-големите руини са в Тютюневия град, който през 2019 година трябваше да се трансформира в един от привлекателните арт центрове на Пловдив. Въпреки държавната дотация, отпусната с решение на Министерския съвет, Община Пловдив не съумя даже да направи ремонт на ул. " Иван Вазов ", за която имаше концепция да се разширят тротоарите, с цел да станат част от пешеходната зона.

Снимки от Атанас Кънев

1.Тютюневият склад на ул. „ Иван Вазов ”

Сградата на някогашния тютюнев склад на ул. " Иван Вазов " е благосъстоятелност на компания " Р.И.П.А " на някогашния почетен консул на Италия Луиджи Гиа. Пожар, лумнал в постройката - монумент на културата, повреди още три склада в съседство.



2.Сточна гара

Грозилището на бул. " Христо Ботев " до Сточна гара е благосъстоятелност на компаниите на Лиляна Моравенова и Момчил Момчилов. От НИНКН е позволено да я съборят,, само че да запазят фасадата



" Одрин ” 8

Събореният тютюнев склад на ул. " Одрин " е благосъстоятелност на едноименната компания със съдружници Георги Бранеков и Александър Николич. Те бяха оправдани от Окръжен съд, в този момент се чака решение на Апелативния.



" Гладстон " 12

Къщата на ул. " Гладстон " 12 беше съборена на 6 юни от неговия притежател и шеф на компания " Неокор Билдинг " Светослав Митов.Икономическа полиция води следствие.



" Гладстон " 6

Преди пет години при изкопни работи на ул. " Гладстон " 6 притежателят е попаднал на древен дувар и е зарязал градежа



6.Къщата с кулата

Общината е притежател на половината от красивата в миналото къща с кулата на ул. " Антим I ". Преди време кулата беше укрепена, сега се приготвя план за реституция



Къщата на Трихълмието

Два от етажите на знаковата къща на Трихълмието до Античния спектакъл, известна като Церетелева, бяха благосъстоятелност на предприемача Георги Гергов. Наскоро стана ясно, че той е дарил парцела на митрополит Николай.



" Дунав "

Недовършената постройка на бул. " Цар Борис III Обединител " е на " Заводски градежи ". На компанията беше предоставено от общината право на градеж, с цел да отдели един етаж за кметството на регион " Северен ", само че тя банкрутира



Хотел " Марица "

Лъскавата постройка до хотел " Марица " е благосъстоятелност на Ветко Арабаджиев. Строежът е в недовършен тип минимум от 10 година След ареста на Арабаджиеви мъчно се има вяра, че скоро тук ще отсядат туристи.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР