Плоският данък вече се изхаби. Той спира растежа и вътрешното

...
Плоският данък вече се изхаби. Той спира растежа и вътрешното
Коментари Харесай

КНСБ: България е единствената държава в ЕС с подобни данъчни ставки

Плоският налог към този момент се изхаби. Той стопира растежа и вътрешното търсене. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " " Любослав Костов - основен икономист на КНСБ и шеф на Института за обществени и синдикални проучвания и образование към федерацията. Костов посочи, че има задоволително статистика, която ни потвърждава неговата теза.

Икономистът посочи, че в България данъчно-осигурителната система е регресивна: " Колкото повече пари получавате, толкоз повече това, което плащате клони към 10% поради тавана на осигуровките. Богатите и бедните не са ангажирани по идентичен метод с обществената инфраструктура и богатства, които се получават. 

Любослав Костов поддържа опцията за смяна в данъчната система на България: " МВФ (Международен валутен фонд) не ни го споделя просто ей по този начин. Чудя се по какъв начин може да слушаме МВФ и Организацията за икономическо сътрудничество и раз (Организацията за икономическо и интернационално сътрудничество), когато ни споделят, че би трябвало да се предизвикват вложенията в страната, когато ни споделят, че би трябвало да се понижи държавната администрации, когато ни споделят куп други неща, които се харесват на българския бизнес и на политиците доста постоянно. А когато ни приказват за данъчна система се вършим, че МВФ не са били в България, не са имали задача. Аз се срещах персонално с представители на МВФ, които много аргументирано приказват за рухване на тавана на осигуровките, въвеждане на необлагаем най-малко, изменение на структурата сред директни и косвени налози ", изясни икономистът. Той добави, че всичко това е аргументирано с думите, че неравенствата в България са едни от най-големите в Европейски Съюз. А единствено шест или седем страни в целия свят имат плосък налог.

Костов акцентира, че България е единствената страна в целия Европейски Съюз с такива ставки.

" Да не приказваме, че самият плосък налог, когато е въображаем, той е въображаем като необлагаем най-малко с плосък налог. Две степени да има. А у нас го въведохме без необлагаем най-малко. Така не освобождаваме най-нискодоходните групи, един запас, който може да отиде за ползване. Доказано е, че главният мотор на растежа постоянно е потреблението. Така че с изключение на неравенствата, сивата стопанска система също е на едно много високо равнище. Според самия бизнес, те си имат подобен показател и сами си мерят сивата стопанска система. 22% е като дял от брутния вътрешен артикул, приказваме за над 40 милиарда лева недекларирана претовареност, сива стопанска система, при толкоз ниски налози, капиталовата интензивност, директните задгранични вложения са 3 пъти по-малко в сравнение с бяха преди да се вкара плоския налог ", разяснява основният икономист на КНСБ.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР