Площта на Тувалу е само 26 квадратни километра. Състои се

...
Площта на Тувалу е само 26 квадратни километра. Състои се
Коментари Харесай

Райската държава, която ще изчезне до 30 години

Площта на Тувалу е единствено 26 квадратни километра. Състои се от три коралови острова и шест атола, острови с форма на поничка, където горната част на острова е изчезнала заради ерозия и водата остава в средата. Около 11 000 души живеят на тези тесни линии земя, заобиколени от безпределно море. 

Това прави Тувалу и други ниско ситуирани тихоокеански островни страни, като Кирибати, Вануату и Маршаловите острови, извънредно уязвими от покачващите се морски равнища.
 Плаж в Тувалу
Източник:

Плаж в Тувалу

Една огромна вълна може да опустоши цялата страна. Това не е пресилване, два от деветте острова на Тувалу към този момент са изчезнали значително. Ако температурата на Земята се увеличи с повече от два градуса, както евентуално ще се случи при сегашната скорост, Тувалу ще изчезне изцяло под водата. Учените предвиждат, че Тувалу може да стане ненаселен през идващите 50 до 100 години. Местните обаче считат, че това може да стане доста по-рано - в границите на идващите 30 години.

Полинезийската страна е знак на следствията от изменението на климата. По време на среща на върха за климата в Глазгоу Тувалу се открои поради речта на външния министър Саймън Кофе. Той изпрати видео, на което стои във вода до колене, на място, където преди е имало суша. " Ние потъваме ", сподели той.
 Индонезия ще реалокира потъващата си столица Джакарта - в Борнео
Събития, които предстоят през 2024-а: Една от най-големите страни в света ще смени столицата си

Макар и необикновени, решенията за пренасяне на столици не са нечувани

Островите постепенно стават необитаеми

Настъпващата солена вода прониква надълбоко в земята, тъй че културите към този момент не порастват както в предишното. Поради засоляването на подпочвените води Тувалу зависи от дъжда за питейна вода, скъпата вода и храна би трябвало да се внасят. 

Тропическите стихии също стават все по-чести, което води до ерозия и слягане, което също води до изгубването на островите.

Освен изчезваща, Тувалу е една от най-бедните страни в света, откогато получи самостоятелност от Британската империя през 1978 година Това ненадейно се промени през 2000 година, когато страната продаде името на домейна.tv за 50 милиона $.
 Ето коя е най-малката стопанска система в света
Ето коя е най-малката стопанска система в света

487 308 пъти по-малка от САЩ
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР