Площта на ледената покривка около Антарктида се е свила до

...
Площта на ледената покривка около Антарктида се е свила до
Коментари Харесай

Ледената площ около Антарктида се е свила до най-ниските нива в историята

Площта на ледената завивка към Антарктида се е свила до рекордно ниско равнище за последните 44 години, заяви вестник „ Гардиън “.

Според сателитни данни топенето на леда към 18 000-километровата брегова линия на Антарктида продължава и " към 25 февруари покритието му се е свило до нов рекорден най-малко от 1,79 млн. кв. км " - исторически най-малко от началото на сателитните наблюдения, почнали през 1979 година По този метод предходният връх е строшен със 136 000 кв. км, което е два пъти повече от площта на остров Тасмания.

Всяка година крайбрежните води на континента се трансформират доста, като през септември морският лед доближава оптималната повърхност от към 18 млн. кв. км, а през февруари спада до малко над 2 млн. кв. км.

Но всичките четири десетилетия на сателитни наблюдения в никакъв случай не е имало по-малко лед към континента, в сравнение с през предходната седмица.

Според специалиста Уил Хобс от Австралийския университет в Тасмания " следим по-малко лед. Това е циркумполярно (принадлежащо към една от полярните зони на Земята) събитие ", сподели той.

Съдбата на Антарктида - изключително на леда на сушата - е значима, защото континентът има задоволително лед, с цел да увеличи морското ниво с доста метри, в случай че се разтопи. Една от главните области на безпокойствие е забележителната загуба на лед към моретата Амундсен и Белингхаузен в западната част на континента. По-силните феномени от вида " Ел Ниньо " могат да ускорят необратимото размразяване на антарктическия лед, сочи проучване.

В региона на Антарктида се намира ледникът Тейтс, прочут като " ледника на Страшния съд ", при положение на чието размразяване равнището на Световния океан може да се увеличи с половин метър.

Антарктида е сложна за проучване освен заради отдалечеността си, само че и заради провокациите, свързани със събирането на данни към континент, изложен на големи съмнения във ветровете и бурите от всички страни.

" Антарктида може да наподобява далечна, само че измененията към нея могат да повлияят на световния климат, а топящите се ледени покривки засягат крайбрежните общности по целия свят ", декларира климатологът Ариан Пурич от австралийския университет Монаш. " Всички модели плануват, че със стоплянето на климата чакаме антарктическият морски лед да намалее ", споделя тя. " Всеки би трябвало да е угрижен за това, което се случва в Антарктида. " /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР