Площадката за отпадъци край Пазарджишкото село Варвара е законна и

...
Площадката за отпадъци край Пазарджишкото село Варвара е законна и
Коментари Харесай

Как се регулира изгарянето на отпадъци у нас?

Площадката за боклуци край Пазарджишкото село Варвара е законна и не съдържа рискови боклуци. Toва заяви районната екоинспекция след информация в обществените мрежи, че в региона се преработва рисков отпадък от Италия. Все още няма детайлности от италианските управляващи за арестуваната преди дни влакова комбинация с тонове боклуци с допустима дестинация България. Изгарянето на боклуци за произвеждане на сила у нас се контролира от редица институции и специфични закони.

Как тъкмо - вижте в репортажа.

В България минимални количества битови боклуци се изгарят за произвеждане на топлоенергия.
Нона Караджова, някогашни министър на околната среда и водите: На равнище Европа приблизително към 30% от отпадъците, битовите боклуци към този момент приказваме, не за рискови, се изгарят за приемане на сила. При нас тоя % е 3%, много малко.
Осем компании имат право да изгарят боклуци у нас. Министерство на околната среда и водите управлява активността им съгласно Наредба 4 от 2013 година Трябва да се следи какъв и какъв брой боклук влиза в инсталациите за горене, способ на изгаряне, какви и какъв брой частици се отделят във въздуха.


Рашид Рашид, специалист по екология: Следи се, доколкото това е допустимо. Министерство на околната среда и водите е ангажирано с това нещо. И техните районните структури, които са РИОСВ-та. Но тези, които желаят да внесат боклуци от чужбина или наши вътрешни боклуци, които желаеме да изгаряме, минават през надзор.
За да работят, компаниите получават сложни разрешителни от Министерство на околната среда и водите, а в случай че нарушат условията - разрешителното им може да бъде отнето.


Рашид Рашид, специалист по екология: Изгарянето на боклуци е процедура в цяла Европа, при нас доста малко се изгарят, един образец с Швеция, те изгарят 90% отпадъците си, само че ги употребяват енергийно.



България е третият максимален замърсител в Европейски Съюз: отделяме сред 15 и 20 000 кг. боклуци на човек годишно.

И на едно от последните по оползотворяването им. Осем страни от Съюза към този момент изцяло изгарят боклуци или ги рециклират, а всички останали депонират повече от половината.


Проф. Атанас Тасев, енергиен специалист: Когато има надзор на излъчванията, които се отделят откакто се изгарят отпадъците, няма проблем. Класическият инсинератор, който е в центъра на Виена работи, работи безпроблемно. Аз съм минавал оттова, няма миризми, няма проблеми.
Отпадъците се изгарят на специфични оборудвани площадки. По закон, би трябвало да има има измервания на излъчванията на нездравословни субстанции.



В закона детайлно са разказани нормите на възможни излъчвания, които площадките не могат да надвишават за денонощие или на всеки половин час: не повече от 10 микрограма на пространствен нанометър прахови частици, въглерод и хлороводородни съединения.

Осемте лицензирани площадки за изгаряне на боклуци не ни позволиха да снимаме.

И през днешния ден въздухът над София попадна в категорията " вреден ", съгласно уеб страницата " Еър Куалити ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР