Площадката за АЕЦ Белене е лицензирана, но не и самия

...
Площадката за АЕЦ Белене е лицензирана, но не и самия
Коментари Харесай

Поне 6 месеца ще са нужни на АЯР за лицензиране на АЕЦ "Белене"

Площадката за АЕЦ " Белене " е лицензирана, само че не и самия план.

© Красимир Юскеселиев Още по тематиката
Йордан Йорданов: АЕЦ " Белене " е като парен локомотив в епохата на eлектромагнитните влакове

Бившият изпълнителен шеф на АЕЦ " Козлодуй " и притежател на организация " Нуклеон " пред " Капитал "
5 яну 2018
7 извода от отчета на Българска академия на науките за АЕЦ " Белене "

Икономическо знамение, растеж на популацията и увеличено ползване на електричество чакат България до 2040 година съгласно разкрития документ
4 яну 2018
АЕЦ " Белене ": повече въпроси, в сравнение с отговори

Остава заплахата след изхарчените до момента 3 милиарда лева да потънат още 17 милиарда лв.
24 ное 2017 Половин година ще бъде нужна на екипа от Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР), с цел да издаде лицензия за създаване на АЕЦ " Белене ", в случай че Народното събрание реши да възобнови плана. Това изясни ръководителят на нуклеарния регулатор Лъчезар Костов на конференция във вторник (16 януари). Както стана известно от разкрития отчет на Българска академия на науките рестартирането на плана за нова атомна централа изисква преправянето на някои параметри и надлежно издаването на нужния за действието й лиценз от АЯР.

Въпрос на документи

При представянето на отчета на Българска академия на науките през ноември 2017 година министърът на енергетиката Теменужка Петкова посочи като аргумент в поддръжка на АЕЦ " Белене " това, че планът към този момент е лицензиран от Агенцията за нуклеарно контролиране - развой, който лишава години. Оказа се обаче, че лицензионния развой е стигнал доникъде. Издадено е позволение за избор на площадка и са издадени позволения за планиране на 1-ви и 2-ри блок на централата. През април 2008 година е подадено заявление за одобрение на техническия план, само че преди този момент да се случи, през 2012 година, Народното събрание приключи дейностите по плана " Белене ". Така че при положение на обновяване на плана по съответния ред, лицензионното произвеждане пред АЯР ще би трябвало да продължи от последния стадий, до който е стигнало – оценка на техническия план. При това след привеждането му в сходство с измененията в настоящото законодателство.

Председателят на Агенцията за нуклеарно контролиране Лъчезар Костов разясни, че това е обвързвано с новите условия за нуклеарните централи, влезнали в действие след повредата в АЕЦ " Фукушима ". В същото време той напомни, че планът за " Белене " е минал през стрес тестванията на Европейския нуклеарен регулатор.

Дребни пропуски при НЕК

По мотив инспекцията на Агенцията за това по какъв начин се съхранява доставеното към този момент у нас съоръжение за АЕЦ " Белене " Костов изясни, че такава е направена от специалистите на регулатора в централното ръководство на НЕК, като е проверявано дали електрическата компания разполага с нужните запаси и дали е разписала съответните процедури. Констатирани били дребни пропуски, за отстраняването на които АЯР е дала наставления на НЕК. Като цяло изводът е, че компанията е в положение да съхранява оборудването, според предписанията на производителя.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР