Плевен. След две дарения на ценни литографии за фонда на

...
Плевен. След две дарения на ценни литографии за фонда на
Коментари Харесай

Княз Никита Лобанов-Ростовский връчи ново дарение от 4 оригинални литографии с тематика от Руско-турската война 1877-78 г. на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”

Плевен. След две дарения на скъпи литографии за фонда на Регионален военноисторически музей – Плевен, княз Никита Лобанов-Ростовский връчи ново подаяние от 4 истински литографии с тема от Руско-турската война 1877-78 година В Панорама „ Плевенска епопея 1877 година “ оповестено беше публично дарението, като князът не пропусна да изненада с още един подарък домакините – картина, на която е изобразено подписването на Константинополския кротичък контракт 1879 година Това оповестиха от пресцентъра на Политическа партия АБВ .
„ Аз съм потомък на индивида, който подписа мирния контракт сред Турция и Русия тогава. Чeрезвичайно значима е личността на Ростовски, който като умел посланик включва три пункта от Санстефанския контракт. Този факт дава опция 6 месеца по-късно за основаване на без значение Княжество България и първата българска Конституция. Този факт, за жалост, е малко прочут. Русия влезе в тая война напълно неподготвена. Хазната беше празна, нямаше войска и бойци. Как може тогава Русия да разгласи война на Турция? По прочувствени аргументи на Александър I. Той прочете отчета за Априлското въстание и беше извънредно засегнат. Започва война, Русия губи 140 000 души и загуби войната, тъй като когато ген. Гурко влиза в Цариград и се чуди по какъв начин да го окупира, Англия афишира на Русия, че ще й разгласи война. Войската не влиза. Така Англия печели единствената война в своята история, без да бъде употребен един патрон. И по този начин макар, че Русия изгуби войната тя даде опция за основаване на самостоятелна България “, съобщи Княз Лобанов-Ростовский.
В зала „ Дарения ” на Панорамата участваха и шефът на Регионален военноисторически музей – Плевен Емилия Зорнишка, зам.-кметът на Община Плевен Стефан Милев, ръководителят на АБВ Румен Петков, който по думите на княза, „ открива Плевен ” за него, регионалният ръководител на АБВ Плевен Цветан Антов, жители.
Дарените литографиите са подлистник-приложения на британските илюстровани издания – „ The Graphic “ и „ Илюстровани Лондонски вести “.
Първата литография от вестник „ График ” е от 15 декември 1877 година, брой 573. На нея са изобразени „ Позициите на военачалник Гурко и турците по време на съветската офанзива през ноември 1877 година ” и „ Над облаците ” – ген. Гурко и русите на Балканите “. Към тях има къси пояснителни бележки: „ Генерал Гурко и войници; Резерва; Руска батарея; Руснаци; Отряд сапьори “. Под второто изображение: „ Войниците на военачалник Раух; Турците напущат позициите си; Стрелци на позиция; Казаци следят борбата “.
Втората литография от вестник „ График ” е от 26 януари 1878 година, брой 426 със заглавие „ Русите на военачалник Гурко на балканите – втурване по хълма ”.
Третата литография е озаглавена „ Войната. Руският император дава цигари на пленени турски бойци в Зимница ”, само че не е известно от кой илюстрован вестник е. Анотацията под изображението е на британски език.
Четвъртата литография е с четири изображения и е обява на вестник „ Илюстровани Лондонски вести ” от 1 декември 1877 година Четирите изображения са озаглавени: „ Зима, турска войска, офицерски землянки ”, „ Зима, при Плевен, мразовито утро ”, „ Свищов, зимен лагер, доставки ”, „ Руска землянка при Плевен – рано заран ”.
Под литографиите се чете текст „ специфичен художник ”.
Зорнишка благодари на княз Никита Лобанов-Ростовский и акцентира, че той за трети път подарява скъпи литографии, свързани с тематиката на Руско-турската война и освобождението на Плевен. Зам.-кметът Милев също благодари на княза от името на общината и жителите й. „ Много ми се желае това, което вие разказахте, екскурзоводите да го описват на многочислените гости на Панорамата. Надяваме се тези ваши визити в нашия град да продължат и в случай че имате още опция да дарявате на драго сърце ще приемем ”, с усмивка означи той.
„ Когато комунистите взимат властта, първо сме разстреляли бащата на княза, след това сме го изпратили на 11-годишна възраст в пандиза, взели сме им къщата, с цел да настаним в нея Цола Драгойчева. Това обаче не му попречи до ден сегашен да обича родината си и да милее за нея. Княз Лобанов-Ростовский е материализация на човешката воля и на това да не забравяме предишното си, обичайки родината си, прощавайки й това, което ни е предизвикала и давайки й всичко от себе си ”, акцентира Румен Петков. „ Благодаря за обичта към България, към Плевен и за стремежът да ни предоставяте всичко обвързвано с нашата история “, обърна се той към княза.
Петков напомни, че следващата година има още два значими юбилея, които заслужават да бъдат маркирани - 140 годишнината от 9 февруари – подписването на Константинополския кротичък контракт и 7 юни – 140 години от определяне на дипломатически връзки сред Княжество България и Руската империя. „ Няма народ, който да е загърбил историята си, да е опитал да я погази и да е сполучил в нещо “, безапелационен бе Петков.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР