Пленумът на Висшия съдебен съвет ще проведе заседание в понеделник,

...
Пленумът на Висшия съдебен съвет ще проведе заседание в понеделник,
Коментари Харесай

Очаква се ВСС да открие утре процедура за избор на главен прокурор

Пленумът на Висшия правосъден съвет ще организира съвещание в понеделник, 15 юли, на което се чака да бъде открита процедурата за избор на основен прокурор.


До 29 юли Пленумът на Висш съдебен съвет ще организира четири съвещания за внасяне на оферти за кандидатури за основен прокурор. Предложения могат да вършат не по-малко от трима от членовете на Прокурорската гилдия, както и министърът на правораздаването.

Крайният период за показване на писмена идея от претендентите е 12 август. На 12 септември Пленумът на Висш съдебен съвет ще организира съвещание за оповестяване на датата, часа и мястото на чуване на претендентите за основен прокурор.

Пленумът на Висшия правосъден съвет ще изслуша претендентите и ще организира избор за основен прокурор на 24 октомври, планува признатия времеви график за осъществяване на процедурата. Решението за избор на претендент се приема с болшинство не по-малко от седемнадесет гласа от членовете с очевидно гласоподаване. Главният прокурор се назначават и освобождават от президента по предложение на пленума на Висшия правосъден съвет за период от седем години без право на наново избиране.

Мандатът на настоящия основен прокурор Сотир Цацаров изтича на 10 януари 2020 г.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР