Пленумът на Върховния административен съд (ВАС) реши в сряда да

...
Пленумът на Върховния административен съд (ВАС) реши в сряда да
Коментари Харесай

Върховният съд отряза Иванчева за касиране на евровота

Пленумът на Върховния административен съд (ВАС) реши в сряда да не сезира Конституционния съд с искане за анулиране на европейските избори. Жалбата до Върховен административен съд бе подадена от някогашната кметица на столичния регион " Младост " Десислава Иванчева. В известието на Върховен административен съд не оповестяват причините на пленума.

Решението е взето с гласовете на 53-ма висши съдии от общо 71 участвали на пленума.

Бившата кметица на " Младост " бе самостоятелен претендент за член на Европейския парламент. Тя оспорваше законността на избора на Атидже Алиева и Искра Михайлова от листата на Движение за права и свободи, които влязоха в Европейския парламент след отхвърли на Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски.

Десислава Иванчева твърди, че зачетените от ЦИК заявки на Карадайъ и Пеевски да отдръпват единодушието си за присъединяване в изборите след провеждането на самите избори е " институционално легитимиране на злоупотребата с пасивното изборно право и с демократичните правила на страната ".

Конституционният съд можеше да бъде сезиран за анулиране на изборите в период от 15 дни след формалното оповестяване на изборните резултати от ЦИК. Този период изтече в сряда 12 юни.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР