Пленарният ден не стигна за гласуване на предложения от левицата

...
Пленарният ден не стигна за гласуване на предложения от левицата
Коментари Харесай

БСП предлага ”културен чек” от 200 лева за младежи

Пленарният ден не стигна за гласоподаване на оферти от левицата Законопроект за допълнение на Закона за протекция и развиване на културата, само че още веднъж се стигна до разногласия с ГЕРБ, които се оповестиха срещу.

Идеята планува български жители с непрекъснат адрес в страната при навършване на 18 години да имат опция да получат електронна карта за културни действия, съобщи Българска телеграфна агенция. Минималната стойност на картата е избрана на 200 лв., като съгласно вносителите въвеждането на такава карта ще коства на бюджета малко над 15 млн. лева От Българска социалистическа партия обявиха, че достъпът на младежи до просвета е стеснен и съгласно изследване над 50% от тях не посещавали културни прояви поради финансови ограничавания.

Основната цел на вносителите е да се улесни и разшири достъпа на младежите до просвета, като електронната карта да важи за визити на циркови, музикални спектакли и концерти, музеи, художествени галерии и театри, кино прожекции, визити на архитектурни комплекси, както и покупка на книги.

По предложение на министъра на културата държавното управление може да дефинира и други действия, за които е допустимо потреблението на електронната карта, показаха социалистите.

В мнение Министерството на културата обаче не поддържа законопроекта и показва, че не е открита съответна връзка сред поощряване достъпа на младежи до просвета и въвеждането на електронна карта за културни действия.

Министерството на финансите също не поддържа законопроекта.

Антон Кутев изрази изненадата си, че в началото министърът на културата е подкрепил концепцията за културен чек, само че след това ведомството е дало негативно мнение.

"Това, че законопроектът е препоръчан от Българска социалистическа партия, не значи, че Българска социалистическа партия ще го ползва, вие ще го прилагате, вие можете да извадите позитивите от него ", обърна се той към ГЕРБ.

Тома Биков от ръководещата партия обаче съобщи, че има концептуален проблем със законопроекта.

"Целта му е доброжелателна, само че той визира единствено младежите над 18 години, които към този момент са си формирали полезностите и отношението към културата ", добави той.

Според него полезностите би трябвало да се образуват още в ранна детска възраст и за задачата измененията би трябвало да са в образованието .

Диана Саватева от ГЕРБ също разяснява, че визитата на културно събитие би трябвало да е съзнателен развой, а не фенът да има възприятието, че получава гратис парче торта.

Колегата й Евгени Будинов, който е артист, само че стана народен представител от ГЕРБ, пък добави:

„ Много съм благополучен, че през днешния ден в Народното събрание от 1 час се приказва за просвета. Надявам се това да се случва по-често. Друго, което желаех да кажа е, че аз като аткьор постоянно играя пред по този начин наречените „ изплатени “ зали – компании купуват цялата зала. И знаете ли какво става? Половината зала е празна, другата не желае да гледа. Страхувам се от това, че актьорите и създателите ще станат евтини с този чек . Културата има много по-сериозни проблеми и дано помислим над нарастването на заплатите на артистите, които са обидно ниски. По идейни съображения аз няма да поддържа този законопроект “.

Колежката му Нона Йотова от Българска социалистическа партия обаче отвърна, че културният чек не значи, че хората на изкуството няма да получават пари.

"Не мога да допускам, че незабавно се отхвърли нашето предложение и слушам тук, в Народно събрание, а също и в комисията по какъв начин се стартира една теза, че надали не се обезценява труда на артистите. Парите от културния чек отиват за артистите. Това е чудесна опция по някакъв метод да се подкрепи увеличение на заплатите на артистите. Нека не подценяваме интелекта на българите. Изкуството не е парче торта. Сигурна съм, че има доста младежи, които са на 18 година или ще станат на толкоз, само че за жалост техните родители не са на вълна – просвета ", добави актрисата.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР