play pause stop mute unmute max volume / Репортаж на

...
play pause stop mute unmute max volume / Репортаж на
Коментари Харесай

Открит музей с 43 макета на емблематични български паметници е новата гордост на Велико Търново

play pause stop mute unmute max volume / Репортаж на Здравка Маслянкова Update Required To play the media you will need to either update your browser to a recent version or update your Flash plugin. Най-значимите български културно-исторически и архитектурни забележителности се реалокираха във Велико Търново. На повърхност от 15 дка под крепостта „ Царевец “ в подножието на Балдуиновата кула към този момент са подредени 43 макета, изобразяващи емблематичните българските монументи и здания. Те са част от парка „ Търновград – духът на хилядолетната история ”. Инвеститори в първия у нас парк с исторически миниатюри са украинците Наталия и Александър Мeншикови. Първите си гости паркът във Велико Търново ще посрещне в Деня на независимостта 22 септември. Можете да видите храм-паметника „ Александър Невски “, двореца в Балчик, амфитеатъра в Пловдив, Рилския манастир и други

Никога пред нас не е стояла алтернативата къде другаде с изключение на във Велико Търново да създадем този първи за страната ви парк с исторически миниатюри, споделя вложителят Александър Меншиков.

Велико Търново е международно известната антична столица на България и с изключение на Велико Търново ние нищо друго не можехме да изберем в България.

Предварително планираме да сложим са сред 63 и 67 макета. На този миг в парка участват 43. Има международно известни обекти, само че са показани и такива, които са доста красиви. За това тези сгради, които съгласно нас са най-достойните творби на изкуството в България, са показани тук.

Семейство Меншикови от 15 години се занимават с построяването на сходни паркове по света. Започват с първия си парк в украинската столица Киев. Изработили са макетите на историческите паркове с миниатюри и в Русия, Белгия, Холандия, Полша и Грузия. Във Велико Търново паркът им е върху 15 декара общински терен, който след решение на локалния парламент получиха чартърен за 10 години. В парка на този стадий са вложени към 2 милиона евро. Сред към този момент експонираните макети са и тези на Народното събрание, Народния спектакъл „ Иван Вазов ”, Руската черква в град Шипка. В подножието на крепостта „ Царевец “ е докарано и морето, тъй като има специфична част, отдадена на Варна с пристанището, митницата, катедралната черква, споделя Наталия Меншикова.

Гостите, които ще дойдат в парка, могат за час и половина да видят и узнаят за всички красиви места, които се намират във всички елементи на България. Дори огромна част от локалното население не знае къде се намира дадената черква, кой я е построил, а тук екскурзоводите ще описват на възрастните и децата за историята, за началото на България, по какъв начин тя се е развивала, какви са достиженията й, какви са забележителностите. Това е доста забавно. 

Историческата тематика е наранена с паметника на връх Шипка, Асеновата цитадела, Царевец, панорамата „ Плевенска епопея “. Експонирани са още макети на побитите камъни, несебърската черква. Всички фигури са високи по към метър – метър и половина и са направени от специфична пластмаса, която устоя на дъжд, сняг и слънце, изяснява Александър Меншиков.

Времето за изработка на тези макети в нормалната международна процедура за тази сбирка е 7-8 години. Ние направихме всичко допустимо да създадем всичко за една година. Макетите са направени от специфична пластмаса – израелски, датски, белгийски, немски, полски материал, който е пригоден за употреба при външни условия.

Най-много време – цели 9 месеца лишила изработката на храм-паметника „ Александър Невски ” поради многото дребни елементи, които трябвало деликатно да се доизпипат. Работата по изработката на макетите е извънредно комплицирана. Първоначално техните изображения се снимат посредством спътник, по-късно се вършат фотоси на обособените елементи. По направата на чертежите на макетите работят компютърни експерти, инженери, художници, скулптори. Един от майсторите е дъщерята Анастасия Меншикова.

Аз управлявах групата по художествено оформление, декорирането и боядисването на макетите. За това тези произведения, които ние правихме, наложително видяхме онлайн, бяхме на място. Много е значимо на макетите да се изобрази всяко петънце, всяко късче наслойка. Важно е това да бъде тъкмо изобразено, с цел да бъде макетът реален.

Семейство Меншикови споделят, че паркът във Велико Търново е четвъртото им дете. Такова е и отношението - с обич и грижа, изпипана до последния подробност, споделя синът Георги Меншиков.

Ако това е забележителност в гора, то ние вършим към макета горски ландшафт. Ако демонстрираме мост, то ние изкопаваме яма, сътворяваме специфичен водоем, който разказва всичко, което се случва под моста, както е в действителния живот. Всеки макет е самостоятелен, ето да вземем за пример, когато правихме железницата в Пловдив, се наложи да повдигнем релсовия път на метър височина, с цел да виждат хората придвижването на влака на височината на очите си. Това е комплицирано.

Изграждането на парка с миниатюрите с интерес се следи от великотърновци, живеещи на отсрещния бряг на Янтра в подножието на квартал „ Света гора “. Съседите имат рекомендации, които се отнасят към Общината:

Защо не изчистят първо боклуците. Може ли, тука чужденците ще дойдат, ще ни видят, ще ни се смеят. Всичкото е хубаво, само че това на нищо не мяза. Ще стане хубаво там. За сега виждам, че нещата вървят добре, реалистични са за това, което виждаме. Ще се почисти. Там, където изхвърляха боклуците, в този момент ще стане като паркче, хората ще вървят да видят. Само че има много неща, които би трябвало да се оправят тука – осветяване, пътят би трябвало да се оправи, тротоар хората да могат да минават.

Паркът с историческите миниатюри „ Търновград – духът на хилядолетната история ” ще може да бъде забелязан гратис от великотърновци и гостите на града в Деня на независимостта – 22 септември. Когато дефинитивно обектът бъде завършен и въведен в употреба, за него ще се заплаща вход. Предвижда се в бъдеще да бъде издигнат въжен превоз или друга връзка от Балдуиновата кула, която да свързва хълма Царевец с парка и по този начин двата обекта да се трансфорат в атрактивна туристическа дестинация.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР