play pause stop mute unmute max volume / Красимира Стоянова

...
play pause stop mute unmute max volume / Красимира Стоянова
Коментари Харесай

Красимира Стоянова: Човек трябва да е готов да бъде ученик

play pause stop mute unmute max volume / Красимира Стоянова за първия й майсторски клас... Update Required To play the media you will need to either update your browser to a recent version or update your Flash plugin. В края на класа мисля че успяхме да заговорим на един общ език, споделя оперната прима Красимира Стоянова за завършилия преди дни първи неин майсторски клас в България, проведен от фестивала на изкуствата " Аполония ". Щастлива е, че единайсетте участници са почнали взаимно да се слушат, поддържат и проучват.

Световноизвестната певица споделя, че в преподавателската работа най-трудният миг е да намериш най-краткия път към всеки възпитаник, а в пеенето още повече, тъй като гласовият уред е нещо доста особено. Затова и задачата на преподавателя по пеене е да предизвика избрани показа у учещия.

Красимира Стоянова е безапелационна, че " когато човек реши да учи нещо, би трябвало да е подготвен да бъде възпитаник, тъй като оставиш ли се да бъдеш теоретичен - това към този момент е голям триумф по пътя, който поемаш, учейки. "   А учителят, прибавя оперната прима - той би трябвало да бъде толерантен, да има такт и любов към ученика. Да може да чува, да усеща, да предизвика, а от време на време да съумее и да замълчи ".   

На въпрос: " Дали майсторският клас в България ще се трансформира в традиция? ", Красимира Стоянова дава отговор, че доста би желала, само че на този стадий не би могла да поеме този ангажимент, тъй като има график, напълнен за няколко години напред. Искреното й предпочитание обаче е след години да се отдаде на преподавателската работа. Има и още едно предпочитание и то е  България да завоюва своето справедливо място на една от първите оперни сили в света.
Убедена е, че това може да стане като се подаде ръка на младите артисти, както от преподавателите, по този начин и от страната и от хората с финансови благоприятни условия.

play pause stop mute unmute max volume /...за това дали той ще стане традиция, и най-много за поддръжката за младите гении. Update Required To play the media you will need to either update your browser to a recent version or update your Flash plugin. Младите гении заслужават поддръжка, тъй като доста от тях са гласовити и амбициозни, подчератава Красимира Стоянова. Като стъпка в тази посока дефинира интереса проявен към майсторския клас от шефа на операта в Пловдив - Нина Найденова, както и наличието по време на целия клас на шефа на Софийската опера акад. Пламен Карталов и брачната половинка му. В резултат на това двама от участниците са получили едногодишни контракти за работа в Софийската опера.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР