Плаващата мина, открита край и унищожена от военноморските сили, е

...
Плаващата мина, открита край и унищожена от военноморските сили, е
Коментари Харесай

Мината край плаж „Кабакум“ е била много опасна, можела е да потопи катер

Плаващата мина , открита край и унищожена от военноморските сили, е представлявала сериозна опасност . Това съобщи командирът на дивизион противоминни кораби капитан II сан Лъчезар Иванов в ефира на „ bTV “.

Мината е била от вида „ дребна котвена ян “ и е била с общо тегло 170 кг , от които самата мина – 60 кг, а зарядът – 20 кг тротил. Този заряд е задоволителен да унищожи малко плавателно средство или катер . Този тип мина се закрепва на едно място посредством котва и въже и се задейства при напън или удар по роговете й.

Капитан Иванов заяви, че преди 2 дни е получил предизвестие от румънските военноморски сили по отношение на евентуалната заплаха. По думите му сигналът е бил за обект, наподобяващ на мина. В понеделник е бил изпратен вертолет от морската авиационна база за проучване на региона, само че не е било открито нищо съмнително. Вчера сутринта риболовец е намерил мината и е алармирал за нея посредством телефон 112. Сигналът е бил препратен към Военноморските сили.

Минен ловджия „ Струма “ е получил задачата да извърши разузнаване на плаващия обект и да рапортува. Снимките са посочили, че мината е била мощно обрасла и е трябвало да бъде изтеглена по-навътре в морето, с цел да бъде унищожена.

Операцията е била рискова и е изисквала огромна точност, защото морското неспокойствие е било приблизително към 2 бала и поради това мината непрекъснато се е клатила. Водолазите са изпълнили задачата доста деликатно, стремейки се да запазят човешките животи.

Военноморските сили не престават наблюдението и обследването на морските търговски направления, с цел да подсигуряват тяхната сигурност . Според капитан Иванов, мината е била на подводна позиция най-малко 2 години .

От началото на спора в Украйна българските военноморски сили са обезвредили общо 5 мини .

Българските военноморски сили правят непрекъснато наблюдаване и проучване на териториалните води на българското Черноморие с кораби, подводни апарати и морска авиация. Всеки боен транспортен съд е кадърен да се оправи с открита плаваща мина.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР