Платформата за диалог, която бе приета вчера в Прищина, в

...
Платформата за диалог, която бе приета вчера в Прищина, в
Коментари Харесай

Вучич: Приетата в Прищина платформа за диалог е решение за прекратяване на диалога с Белград

Платформата за разговор, която бе призната през вчерашния ден в Прищина, в същността си е решение на Прищина да приключи разговора с Белград, съобщи сръбският президент Александър Вучич на представителя на Държавния департамент Дейвид Хейл, заяви сръбската телевизия РТС.

Становището на Сърбия ще бъде уверено, съществено, отговорно и твърдо, декларирал Вучич.

Сръбският президент беседва през днешния ден с третия човек в Държавния департамент - заместник-държавния секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл. След Белград Хейл ще замине за Прищина, съобщи Българска телеграфна агенция.

Вучич показал, че от дълго време е предупреждавал ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини и нейния екип, че приемането на такава платформа не остава пространство за компромисно решение и с това платформата е срещу разговора, изключително при твърдоглавия отвод на Прищина да отстрани неразумните и нездравословни мита върху стоките от Сърбия. Президентът на Сърбия съобщи, че страната Сърбия в релативно къс период ще предприеме ограничения, с които ще реагира на неизпълнението на отговорностите от Брюкселското съглашение, на въвеждането на мита и решението на Прищина да приключи всевъзможен разговор с Белград.

Посолството на Съединени американски щати уточни в страницата си в Туитър, че Дейвид Хейл е призовал за унищожаване на митата, прекъсване на взаимните провокации и продължение на разговора.

Преди визитата си в Белград Хейл сподели, че има късмет тази година да се реализира контракт сред Белград и Прищина и акцентира, че Съединени американски щати няма да дават рецепта за решение.

Както по-рано заяви държавният департамент, в Прищина Хейл ще беседва с косовските водачи за " историческия късмет да се реализира всеобхватно съглашение за нормализиране на връзките със Сърбия и за търсене на опция за реализиране на контракт ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР