Плащаш за винетка, но получаваш глоба. Оказва се, че това

...
Плащаш за винетка, но получаваш глоба. Оказва се, че това
Коментари Харесай

Трупат се глоби заради сгрешени данни в електронните винетки

Плащаш за винетка, само че получаваш санкция. Оказва се, че това не е индивидуален случай. Погрешно въведни данни при закупуването на винетка могат да доведат до струпване на хиляди левове отговорности към БГТОЛ.

Десетки хора се оплакват на омбудсмана за насъбрани санкции от сбъркани данни в електронната винетка. Заради тези неточности те стават извършители.

" Когато един човек сгреши винетката и стартира да кара с нея, той нормално е заснеман от камерите по пътя и в действителност може да бъде сниман безграничен брой пъти в дните в които кара с тази сбъркана винетка ", изясни националният омбудсман проф. Диана Ковачева.

Ивайло Дуловски карал с изтекла винетка и заплаща обезщетителна такса. Когато купува нова, записва данните в декларация, само че служителката поставя още една писмен знак в системата, без той да знае.

" При мене е написано вярно, това което аз съм задължен да попълня ", описа Ивайло Дуловски.

На гърба на декларацията написа, че тя е доказателство за верността на данните и точно те се одобряват при претенция. Със софтуерния инженер Николай Костов ревизираме по какъв начин работи системата за годишна винетка за лека кола. 

" Въвеждаме регистрационен номер, примерно. Надявам се да няма такова средство и не ни дава неточност. Макар че това не е моя персонален номер не ми желае друга информация. Въвеждам единствено това. Объркал съм вместо А съм поставил 3 по нехайство. Приема го, заплащам си 97 лева, получавам винетка за този номер, само че моят автомобил е с невалидна винетка ", изясни Николай Костов, софтуерен инженер.

Тогава по какъв начин да се избегнат грешките? Костов предлага да има спомагателни данни за притежателя или транспортното средство като да вземем за пример модел, марка или цвят.

" За да може да се валидира автомобилът с тази спомагателна информация и в случай че тя не съответствува системата да дава незабавно неточност ", добави Костов.

Има законодателно и софтуерно решение, с цел да схващат водачите по кое време винетката е невалидна.

" Предлагам на депутатите да одобряват, че в случаите когато винетката е поправена да бъде върната обезщетителната такса ", сподели Диана Ковачева.

А смс или имейл да известява за изтичаща винетка или при обезщетителна такса. Сега се позволява корекция по преценка на АПИ, само че тя важи напред, а до момента в който се вземе решение, при шофиране, още веднъж може да се наложи обезщетителна такса.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР