Плащанията към кредиторите на БДЖ не са прекъсвали, заяви пред

...
Плащанията към кредиторите на БДЖ не са прекъсвали, заяви пред
Коментари Харесай

Петър Бунев: БДЖ всяка година отделя между 70 и 80 милиона за кредиторите

Плащанията към кредиторите на БДЖ не са прекъсвали, съобщи пред БНР Петър Бунев, ръководител на Синдиката на железничарите към КНСБ.

" В последно време БДЖ всяка година отделя сред 70 и 80 милиона за кредиторите. Тези задължения се погасяват с много по-висока рента от пазарната. Наказателната рента, по която сме плащали до този миг, е 8%. Това е в пъти по-висока рента.
По-добре тези пари да бяха влезнали в българската страна, да бяха останали тук, само че за жалост отидоха в чужбина. Никой не може да каже какво тъкмо ще стане с БДЖ, тъй че имаме на този стадий терзания ", съобщи Бунев.

Синдикалистът призна, че не са предприемали съществени дейности, само че наблюдават от близко по какъв начин се развиват нещата. Надяваме се, че следващата рецесия ще бъде преодоляна, тъй като тя не е първата.

" Ръководството също е обезпокоеното, тъй като въпреки всичко има обмисляне, има бизнес проект, известно е какви ще бъдат средствата през годината и такава рецесия много усложнява работата ", изясни Бунев.

Междувременно стана ясно, че в Пловдив се продават дълготрайни активи на сдружението.

Припомняме, на 26 януари 2018 година, министърът на превоза Ивайло Московски разпореди " по отношение на появилите се медийни материали в общественото пространство " в БДЖ да се извърши инспекция. Поводът бе журналистическо следствие на Нова телевизия, в което се твърди, че в БДЖ са назначени и взимат заплати футболисти, които в никакъв случай не са имали някакви задължения и не са се явявали на работа. Назначаването им е единствено фиктивно. Според следствието в БДЖ имало и фиктивни поправки на локомотиви.

Според сигнала локомотивите отиват на ремонт и се връщат развалени. Често локомотивите дошли със същата нередовност, с която били изпратени за ремонт.

След това от Българска социалистическа партия желаеха оставката на транспортния министър. Той съобщи, че е подготвен да си даде оставката, само че положението на БДЖ не го навежда на сходна мисъл.

На 7 февруари 2018 година държавното управление утвърди спомагателни заплащания от централния бюджет към Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията в размер на 30 946 000 лева Сумата беше предоставена на " Холдинг БДЖ " ЕАД като възмездна финансова помощ, която следва да бъде възобновена до 28 декември 2020 година

На 30 януари 2018 година основният прокурор Сотир Цацаров разпореди да се извърши инспекция в БДЖ поради сигнали за злоупотреби. Инспекцията беше предоставена на Софийската градска прокуратура.

Прокуратурата тогава трябваше да ревизира изказванията, че в сдружението се прави фалшив ремонт на локомотивите. Обект на инспекцията бяха точно сигналите за подписване на неизгодни контракти с външни реализатори на ремонта, както и изплатени трудови хонорари без съображение на лица, назначени официално в системата на БДЖ.

По-рано през днешния ден, 31 май 2018 година, стана ясно, че кредиторите по втория облигационен заем на БДЖ са подали иск в Софийски градски съд (СГС) за 40 млн. лева от главница по заема против " БДЖ - Пътнически транспорти " ЕООД, в резултат на което са запорирани сметки на сдружението.

Облигационерите са в законното си право да изискат дължими средства по правосъден път. Решението на Софийски градски съд и краткотрайният запор на сметките на " БДЖ - Пътнически транспорти " ЕООД няма да затруднят действието на сдружението към сегашния миг, при положение, че бъде открито решение на зародилата обстановка в кратковременен проект, оповестиха от националния железопътен транспортьор.

Министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски е осведомен навреме за обстановката, в резултат на което той е уведомил Министерство на финансите и е изискал активиране на държавната помощ, за която има утвърждение от Европейска комисия.

Очаква се решение от Министерство на финансите.

Малко по-късно от БДЖ обявиха, че във връзка със запора на сметките на сдружението, активите на БДЖ няма да се продават, какъвто слух имало в медийни изявления.

След това пък от Българска социалистическа партия желаеха от премиера Борисов проект за спасяването на БДЖ. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР