Плановете за налагане на международен ценови таван на руския петрол

...
Плановете за налагане на международен ценови таван на руския петрол
Коментари Харесай

САЩ: Ограничението на цените на руския петрол няма да навреди на ОПЕК

Плановете за налагане на интернационален ценови таван на съветския нефт няма да обиден други огромни производители, оповестиха представители на Съединени американски щати пред Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК), настоявайки, че мярката ще бъде ориентирана единствено към Москва.

През последните дни Вашингтон се свърза с представители на ОПЕК, с цел да успокои опасенията си по отношение на идния ценови таван и да ги " увери в рестриктивните мерки на проектите си ", съобщи в сряда пред Ройтерс чиновник на Министерството на финансите на Съединени американски щати.

" Ограничението на цените за 5 декември беше основано особено за справяне с съветската инвазия в Украйна и няма да бъде трансферирано върху други производители ", сподели служителят.

Въпреки че страните от Групата на седемте (Г-7) се съгласиха с ограничаването през септември, Европейският съюз подписа проекта едвам при започване на този месец, което оставя на блока единствено шест седмици, с цел да позволи нерешените регулаторни въпроси. В допълнение към няколкото талази от наказания от страна на Съединени американски щати Европейски Съюз наложи съществени наказания на съветския енергиен бранш, като наложи цялостна възбрана за импорт на недопечен нефт, която ще влезе в действие през декември дружно със западния ценови таван.

Москва съобщи, че няма да се съгласи с каквато и да е скица за оптимални цени, а заместител министър-председателят Александър Новак съобщи: " Няма да доставяме нефт на страни, които ще употребяват таван на цените " и че проектът ще сътвори " неприятен казус, който във всеки един миг може да бъде уголемен до други снабдители, до цялата международна търговия "

" Могат да споделят каквото си желаят. Цената би трябвало да се образува по пазарен способ въз основа на салдото сред търсенето и предлагането ", съобщи Новак предходната седмица, откакто министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън предложи ограничение на продажбите до 60 $ за барел.

Съобщението за контакт на Съединени американски щати с ОПЕК идва дни откакто ОПЕК+ (картелът на най-големите страни производителки на нефт и Русия) разгласи, че ще понижи производството на нефт с 2 млн. барела дневно, макар натиска от страна на Вашингтон да се въздържи от тази стъпка. Представители на Съединени американски щати остро осъдиха намаляването на добива, като допуснаха, че то има за цел да облагодетелства Москва, защото европейците търсят различни източници на сила в отговор на войната в Украйна. Водещият член на ОПЕК, Саудитска Арабия, по-късно отхвърли изказванията, като съобщи, че е " учудена " от концепцията, че " застава на страната на Русия ".

 Снимка: Ройтерс

 

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР