Плановете на убийство на Адолф Хитлер не били един и

...
Плановете на убийство на Адолф Хитлер не били един и
Коментари Харесай

Операция Фоксли, или план Б за убийството на Хитлер

Плановете на ликвидиране на Адолф Хитлер не били един и два, като даже германците са желали да го отстранят, преди да е почнала Втора международна война. Сред интервенциите обаче най-известна е английската Фоксли.

Заговорът стартира на 20 юли 1944 година и е воден от полковник Клаус декор Щауфенберг, чиято концепция е била да убият фюрера с бомба. Още при започване на Втората международна война Щауфенберг започва проект за нападение.

Той сложил бомба в немска бирария, където Хитлер постоянно изнасял речи, само че Фюрера си потегля 5 минути по-рано и това резервира живота му.

Британците също се опитвали да убият водача на нацистите при започване на война, само че нито един от опитите им не стига до триумф, тъй като множеството офицери упорствали за джентълменска война и не включвали в опитите за шпионаж и бойкот.

Въпреки това Британското ръководство за специфични интервенции съумява да сформира дневник с персоналните привички на Хитлер и по този начин дава начало на интервенция Фоксли.

Първоначалните им проекти за бомбандиране на персоналния трен на фюрера и отравяне на водата му отпадат. Оказало, че той употребява прекомерно рядко влака, а хората, които се докосвали до неговата храна и вода, били подлагани на щателна инспекция и процедура било невероятно да се допусне нов човек в кухнята.

 Алпи

След борбата при Нормандия от покорен нацист британците схващат, че в по-голямата част от времето си Хитлер се намира във вилата Бергхоф в Баварските Алпи.

Така се стига и до проекта Фюрера да бъде убит от снайперист, до момента в който е във вилата. Проблемът бил, че зоната към Бергхоф била строго немска територия и снайперистът трябвало да приказва идеално немски с типичния локален акцент.

Британците вземат решение да спуснат двама снайперисти с парашути, като те трябвало да се крият, до момента в който пристигна моментът. Имало е и вътрешен човек, който да спомага – притежател на магазинче, което се намирало на към 16 километра от вкъщи на немския канцлер.

Убийството е ориентирано за ноември 1944 година, само че част от английските управляващи не го поддържат, защото считат, че това няма да приключи войната, а ще трансформира Хитлер в жертвен облик.

Операцията по този начин и не се реализира, защото отслабените нацистки сили се предават пред настъплението на съдружниците, а Хитлер се самоубива дружно със брачната половинка си Ева Браун в тайния им бункер край Берлин.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР