Планове за първото съоръжение в Обединеното кралство за по-безопасна консумация на незаконни наркотици, одобрени в Глазгоу

...
Плановете бяха подпечатани от интегрирания съвместен съвет на града и
Коментари Харесай

Плановете бяха подпечатани от интегрирания съвместен съвет на града и здравни служители в сряда, в зависимост от получаването на финансиране от шотландското правителство .

Holyrood се съгласи да предостави до £2,3 милиона годишно за пилота, като се очаква персоналът да бъде нает от следващата година.

Д-р Сакет Приядарши, асоцииран медицински директор на Глазгоу услуги за възстановяване от алкохол и наркотици, каза пред Sky News, че центърът ще позволи на хората да употребяват наркотици в „чиста, хигиенична среда, където се поддържат от обучен професионален персонал, който може да отговори на всеки възникнал проблем“.

Той идва, след като висшият служител на закона на Шотландия каза, че „не би било в обществен интерес“ да се преследват потребителите на такива съоръжения за просто престъпление притежание.

Изображение: Предложеното пилотно съоръжение ще бъде базирано в Хънтър Стрийт Здравен център Изображение: The SDCF ще позволи на хората да си инжектират наркотици под надзор

Законите за наркотиците са запазени за правителството на Обединеното кралство, но лорд-адвокатът на Шотландия Дороти Бейн KC определя правилата за това дали трябва да се провежда наказателно преследване.

Двама мъже са обвинени след нахлуване във „фабрика за диазепам от £1 милион“ в Мидлотиан

Уестминстър последователно отхвърля молбите за такова съоръжение, но оттогава Министерството на вътрешните работи каза, че няма да се намесва в шотландската схема.

Има петима министър-председатели, двама първи министри, безкраен дебат и повече от 7000 шотландски смъртни случаи от наркотици, откакто тази идея беше разгледана за първи път в Глазгоу.

Шотландия има упорита зависимост към твърдите наркотици, обхващаща поколения. Политици от всички цветове не успяха да се справят правилно с извънредната ситуация.

Смъртните случаи нараснаха спираловидно през последното десетилетие – оставяйки Глазгоу със срамната значка, че е епицентърът на смъртта от наркотици в Европа.

Тази концепция да се позволи на зависимите да донесат собствения си хероин в заведение, финансирано от данъкоплатците, и да си го инжектират, докато служителите наблюдават, е за първи път в Обединеното кралство. Но това е редовна характеристика в някои други големи европейски градове, които са заявили висок процент на успех в спасяването на животи.

Глазгоу гледа със завист на други модели, докато се бори с привидно безкрайна война с наркотиците. Смята се, че стотици потребители си инжектират хероин на обществени места в Глазгоу всяка седмица.

Експерти твърдят, че стаите могат да се използват за убеждаване на зависими да използват здравни услуги и намаляване на престъпността чрез преместване на потребителите на закрито в безопасна, контролирана среда. Властите в града за първи път предложиха „стая за по-безопасна употреба на наркотици“ през 2016 г. Тя не успя да стартира, тъй като се твърдеше, че Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство отказва да позволи на зависимите да нарушават закона, за да подхранват навиците си.

Обичайният спор между Единбург и Лондон продължи години наред, като Даунинг Стрийт предложи Шотландия, ако иска, да използва свободата си на преценка, за да разреши тези стаи за инжектиране да продължат напред.

Най-големият крайъгълен камък беше постигнат преди няколко седмици, когато най-високопоставеният прокурор на Шотландия издаде забележително решение, че не би било в обществен интерес хората, които използват такова съоръжение, да бъдат отведени на съдебна зала. Решението на лорд-адвоката проправя пътя за Глазгоу да продължи с операция по дванадесет часа на ден.

Ще има зона за добре дошли, където зависимите ще се „регистрират“, преди да бъдат поканени в един от осемте залива. Стаята е клинична, покрита с огледала с редица малки медицински кошчета. Проектът на сградата показва зона за „след грижи“, където хората ще релаксират след удара си в компанията на жилищни и социални работници.

Идеята е спорна и не е евтина. 2,3 милиона британски лири се отделят всяка година за пилоти в няколко шотландски града, в зависимост от „успеха“ на Глазгоу. Това е политическо решение и идва на фона на съкращаване на услугите в други области на фона на ограничени бюджети.

Големият тест ще бъде дали смъртните случаи намаляват и как това ще работи заедно с работата на правоприлагащите органи. Никога досега не е правено по тези брегове. Законът не се променя, но висши полицейски служители казват, че възприемат „подход на подкрепа“. Въпреки това, ако те настояват, че все още са длъжни да спазват закона - може ли това да създаде проблеми?

Изглежда политическата безизходица по въпроса е приключила, но без съмнение ще има още неравности по пътя, преди това звено да заработи напълно и дори когато отваря.

Съоръженията за безопасна употреба на наркотици (SDCFs) са подкрепени от шотландското правителство като начин за справяне с кризата със смъртните случаи, свързани с наркотиците в страната.

Общо 1051 души са починали в Шотландия поради злоупотреба с наркотици през 2022 г., според Националните регистри на Шотландия (NRS).

Въпреки че това е намаление с 279 смъртни случая спрямо 2021 г. и най-ниското ниво от пет години, Шотландия все още има най-ниската смъртност от наркотици в Обединеното кралство и останалата част от Европа.

Кореспондентът на Sky в Шотландия се среща с хора, засегнати от злоупотребата с наркотици

Първо предложен през 2016 г., SDCF ще позволи на хората да си инжектират наркотици под наблюдение и има за цел да намали вредите, свързани с употребата на наркотици в обществени зони.

В доклад до борда се казва: „Доказано е, че SDCF намаляват публичните инжекционни и изхвърлени игли и премахват бариерите пред и подобряват приемането на лечение и грижи.“

Докладът добавя, че съоръжението е „вероятно да поляризира мненията“.

Изображение: Съоръжението ще бъде отворено между 9 сутринта и 21:00 часа, 365 дни в годината

Противопоставящите се активисти смятат, че SDCF могат да намалят до минимум опасностите от наркотиците и отклонява жизненоважни ресурси далеч от подходи, базирани на лечение.

Министерството на вътрешните работи също многократно е заявявало, че „няма безопасен начин за приемане на незаконни наркотици, които опустошават животи, съсипват семейства и увреждат общностите“.

Но в отговор на опасенията, че центърът може да се превърне в „магнит за престъпността“ и дилърите на наркотици, които искат да се възползват от уязвимите хора, д-р Приядарши каза: „Международните доказателства предполагат, че това е малко вероятно да се случи, ако услугата е добра управляван."

Прочетете повече:
Смъртните случаи от наркотици в Шотландия намаляват, но процентът е по-висок от останалата част от Европа
„Загубих крака си от удар с хероин за £15" – на предната линия на епидемията от наркотици

В документите, представени на Съвместния съвет за интеграция на град Глазгоу, се казва, че съоръжението ще бъде отворено между 9 сутринта и 21:00 часа, 365 дни в годината.

Hunter Street Health Center в момента предоставя лечение с хероин услуга.

В доклада се казва, че сайтът „предлага дискретна база, близо до центъра на града, и прилагането на подобрената услуга за лечение на наркотици в рамките на центъра не е причинило значителни предизвикателства за общността“.

Съвместният съвет за интеграция ще покрие разходите за препроектиране на сградата, създаване на приемна и инжекционна секция с кабини, както и стаи за лечение и зона за възстановяване.

В доклада се казва: „ SDCF ще бъде обект на стабилна независима оценка, която ще проучи въздействието върху потребителите на услугите, персонала, местните общности и бизнеса и дали очакваните по-широки ползи за обществото, като намаляване на разходите за други услуги, са реализирани.“

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР