Планирате пътешествие до Италия тази година и търсите начини да

...
Планирате пътешествие до Италия тази година и търсите начини да
Коментари Харесай

Как да спестите при пътуване до Италия?

Планирате странствуване до Италия тази година и търсите способи да спестите?

Въпреки че пътуването в Италия нормално е по-достъпно, в сравнение с в други страни (примерно Швеция, Дания и Швейцария!), разноските към пътешествието се натрупат бързо.

Това е изключително годно, в случай че планирате да посетите най-популярните дестинации от рода на Рим, Венеция, Флоренция и Милано в пиковия туристически сезон.

Ето няколко съвета, с цел да спестите, до момента в който планирате пътуването си до Италия, и когато към този момент сте там.

Резервирайте овреме и обмислете междинните сезони

Не е изненадващо, че лятото е най-натовареният туристически сезон в Италия. Ако желаете да извършите резервация в положителни евтини хотели, стремете се да я вършиме колкото може по-рано.

Ако желаете по-добри цени (и по-малко тълпи!), посетете страната напролет или есента. Ако почивате в Италия през зимата ще получите най-хубавите вероятни покупко-продажби. Коледата в Италия е същинско наслаждение, а Рим е изключително хубав през това време на годината и в никакъв случай не е прекомерно леден.

От друга страна, има някои преимущества да посетите огромните италиански градове в августовската горещина. Тълпи италианци отиват на отмора, тъй че макар че към момента има обилие от туристи в Рим, Флоренция и Венеция, тълпите са по-малки и цените на стаите в хотели спадат.

Спете в дребен хотел в центъра

Големите хотелски вериги са измежду най-скъпите разновидности за настаняване в Италия. Тези познати марки нормално вървят с доста екстри — и доста висока цена. За благополучие на бюджетните туристи, Италия е цялостна с налични хотели и пансиони (семейни къщи за гости), които освен оферират ниски цени, само че и доста сексапил и характерност. Възползвайте се от тези бутикови хотели, фамилни пансиони и даже религиозни квартири от рода на манастири, с цел да получите най-изгодни цени.

Също по този начин се уверете, че сте ревизирали местоположението на хотела, преди да резервирате. Може да откриете хотел или настаняване със закуска, което предлага отлична цена, само че е толкоз надалеч от забележителностите, че да харчите всички спестени пари за спомагателни таксита нощем.

Излезте от града!

Посещаването на Италия значи освен да разгледате огромните градове. Мислете отвън туристическия кулоар Венеция - Флоренция - Рим, и пробвайте да посетите по-малки градове и села, където всичко - от хотели до заведения за хранене, надалеч не е толкоз скъпо.

Обмислете дали да не поемете на юг към наличния район Калабрия, централния район Умбрия, или да заложите на “agriturismo” - селски туризъм - и да отсядате във ферми.

Ако към момента търсите налични разновидности в огромните градове, огледайте се за по-достъпни прилежащи градове, където може да намерите по-евтин хотел. След закуска се качете на влака, с цел да стигнете до огромния град.

Вместо да отсядате във Флоренция да вземем за пример, пробвайте да си извършите резервация в Пиза. Вместо Венеция, пробвайте да си намерите хотел в Местре или (много по-живописната) Падуа. Може да откриете, че предпочитате по-малките градове!

Запазете си влакови билети лично… още в този момент!

Планирате да хванете високоскоростния трен Trenitalia по линията Милано – Венеция – Флоренция – Рим – Неапол? Резервирайте си билетите за влака в този момент, без външна влакова организация, и спестете пари. Точно като локалните, може просто сами да си запазите места (на британски!) на уеб страницата на Trenitalia.

Важно: колкото по-рано резервирате, толкоз по-евтини са местата! Резервирайки непосредствено от жп компанията, се възползвате и от специфични промоции, които не бихте получили, в случай че минавате през медиатор, от рода на “Венеция 2 за 1? продажба на билети за трен (на фотографията по-горе). Не забравяйте да отпечатате билета си, преди да тръгнете.

Възползвайте се от дните на безвъзмезден достъп в музеи

Повечето от огромните туристически атракции и музеи в Италия оферират свободен вход през седмицата, или най-малко един път месечно. Проучете авансово предложенията и вероятно синхронизирайте пътуването си с някои от тези беплатни дни. Доколкото цените за някои музеи доближават €20, няколко дни на свободен достъп ще ви бъдат от изгода.

Посещавайте и забележителности, които са постоянно безвъзмездни.

Носете удобен чифт ежедневни обувки и спестете

Ще ходите… доста. Което е нещо отлично, защото множеството от най-хубавите съкровища на Италия са ситуирани по каменистите улички на историческите градски центрове.

Ще стигнете до там на личен ход. Въпросът не е единствено в фамозните гледки - обичаните ви и най-романтични места евентуално ще са тези, на които сте попаднали в някоя тясна уличка или алея (най-вероятно, когато сте се изгубили). Когато ходите пешком, това важи изключително доста.

Ходенето ви пести пари от разноски за превоз - и дано бъдем почтени, ще ви помогне да изхабите силата от всички изядени чинии с паста.

Бродете по страничните улички, насочете се към локални, не-туристически магазини отвън главните направления, и ще откриете някои прелестни (и най-вероятно по-евтини) съкровища.

Обядвайте солидно и спестете от вечеря

Искате ли да научите вкусна дребна загадка за пестенето в Италия?

Яжте по-сериозно в по-ранните елементи на деня. Повечето италиански заведения за хранене сервират порции като за вечеря по обед на много по-ниска цена, в сравнение с бихте платили за същото ядене вечер. После може да вечеряте леко, залагайки на пикник (вижте точка 9 по-долу) или просто да си вземете вкусни панини.

Без значение кога на деня решите да похапнете, знайте, че постоянно има налични разновидности, които ви чакат. Просто избирайте рационално - и в случай че е допустимо, излизайте отвън главните туристически зони, където безскрупулни ресторантьори драговолно ще ви вземат двойно по-висока цена за притоплена паница с паста от микровълновата. Търсете локалните и пробвайте да откриете дребните съкровища, от рода на наличните места за хранене край Испанските стълби.

Научете някои италиански изречения и си вземете справочник

Ако знаете даже единствено няколко изречения на локалния език, ще стигнете надалеч, без значение къде пътувате в Европа. Италианският е занимателен за говорене (а можете да добавите и всички колоритни жестове!), тъй че не се тормозете, когато бродите по улиците. Научете някои съществени изречения и след това бъдете смели!

Говорейки на улицата, добра концепция е да носите и справочник. Защо да не употребявате телефона? Не можете постоянно да разчитате на Wi-Fi достъп, когато се пробвате да откриете антични руини (а въпреки всичко няма да пускате мобилен трафик, нали?!), а и батериите свършват. Старомодната хартиена карта и няколко рекомендации в раницата ще ви бъдат потребни, повярвайте ни.

Посетете пазарите за прясна (и супер-евтина) храна

Италия е фамозна с откритите си и закрити пазари, цялостни с невероятни пресни артикули, отлежали сирена, ръчно правени колбаси и хляб… огладняхте ли към този момент? Цял обред в Рим е да пазарувате на тези mercato all’aperti (пазари на открито), и сме подготвили за вас някои препоръки за извършване на покупки, с цел да получите най-изгодни покупко-продажби.

Вместо постоянно да вечеряте на открито, спестете пари от храна, като пазарувате от локалните пазари и устроите пикник. Супермаркетите, пекарните и магазините за деликатеси са отлични кулинарни дестинации, щадящи вашия портфейл. Това естествено значи да се отбиете и до магазин за вино (естествено!), където можете да откриете обичаната си бутилка вино или даже да си вземете наливно вино (което е изключително известно във Флоренция).

Не се поддавайте на всяка туристическа атракция

Някои неща, които наподобяват “типично италиански”, могат да бъдат и “типичен обир на туристи”. Те се демонстрират във всевъзможни разновидности.

Ето някои такива:

• Хранене в един от заведенията за хранене по Пиаца Навона в Рим? Избирайте деликатно, защото множеството ще ви завишат сметката поради изгледа.

• Пешеходна туристическа обиколка из Рим с някой, облечен като гладиатор? Това може да е занимателно и кичозно преживяване, само че евентуално обиколката ви ще е по-интересна с елементарен гид.

• Да ви превозят по Канале Гранде във Венеция с гондола с пеещ гондолиер? Това ще ви коства най-малко $100 за 40-минутно пътешестване. Вземете си воден рейс (vaporetto), и спестете доста пари. Венеция е красива от всевъзможен тип плавателни съдове.

И въпреки всичко, в случай че желаете да обядвате на Навона, да позирате с гладиатор или да се изръсите със сериозна сума за разходка с гондола, никой не ви стопира - забавлявайте се! Просто знайте, че има и по-евтини разновидности, които могат да бъдат не по-малко занимателни.

Вашите препоръки за спестовно превозване?

Имате някои бюджетни препоръки за Италия, които да добавите към нашия лист? Споделете ги с нас в мненията!
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР