Планираният от ГЕРБ-ДПС скандал и дискредитиране на ПП-ДБ точно преди

...
Планираният от ГЕРБ-ДПС скандал и дискредитиране на ПП-ДБ точно преди
Коментари Харесай

Програмиран скандал в държавата след бомбата на ДАНС срещу ПП-ДБ за манипулация на вота

Планираният от ГЕРБ-ДПС скандал и дискредитиране на ПП-ДБ тъкмо преди изборите се разви по непредвиден метод, откакто липса на кворум попречи да се организира изключително съвещание на Народното събрание, само че пък ДАНС упрекна зам.-министър от квотата на ПП-ДБ в операция на машините за гласоподаване. Новината бе публикувана от Има Такъв Народ, ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане ". Те оповестиха, че съгласно отчет на ДАНС зам.-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов е взел нерегламентирано кодовете на устройствата за машинно гласоподаване.

Правителството опроверга изказванията и увери, че с машините всичко е наред и те са верифицирани.

" Машините работят като принтер. Те отпечатват квитанция, на която може да бъде забелязан гласът, подаден от всеки гласоподавател ", сподели миниснтърът на електронното ръководство Йоловски, който акцентира, че няма причина да се счита, че може да има операция с кода.

С измененията в Изборния кодекс от края на предходната година машините станаха принтери за нов тип хартиени бюлетини. Изборният развой планува след гласоподаване на машина всеки да ревизира дали в отпечатаните " бюлетини от машинно гласоподаване " вотът му е отразен вярно. В края на изборния ден се регистрират не данните от машините, а хартиените разписки, които гласоподавателите са ревизирали преди да пуснат в урините. Тоест - кодът в машините не регистрира изборния резултат. Освен това самите устройства не са свързани между тях или с интернет.

Само паролите на трима от ЦИК може да генерират кода, който демонстрира липса на операция
Миниснтърът на електронното ръководство Александър Йоловски изясни, че на машините не може да се въздейства по никакъв метод, в случай че няма паролите за кода, който демонстрира, че не е направена операция на машините. Той се отпечатва на всяка квитанция след машинното гласоподаване. Паролите за генерирането му обаче не са в Министерство на електронното ръководство, а в трима от членовете на ЦИК.

" Четири парламентарно показани партии са участвали на генерирането на хеш код - криптографски ключ, с който се подписва софтуерът, който е конфигуриран. Никакъв различен програмен продукт, който не е подписан с този ключ, не може да тръгне на машините за гласоподаване, съобщи министърът. Софтуерът е заключен с ключ, който е генериран от паролите на трима членове на ЦИК от квотите на разнообразни партии. Ключът е на преносим компютър в каса в ЦИК. Паролите на тримата членове са въведени на място след построяването на софтуера. " Това подсигурява, че на машините не може да се постави случаен програмен продукт, който да трансформира резултатите ", сподели Йоловски.

Полученият програмен продукт е конфигуриран на всички машини и те са разнесени по секциите. След генериране на хеш кода, той е показан на представители на медии и е обществено разполагаем сега.

За да има спомагателна сигурност и жителите да са сигурни, че машиният им избор не е манипулиран се генерира и така наречен хеш код, който е обществен и ще бъде отпечатан върху всяка квитанция от гласуването.

По-рано тази седмица от ЦИК също потвърдиха, че на машините може да се въздейства единствено, в случай че се има паролата, която се държи от тримата членове на ЦИК.

" Ключът, с който се подписва всякога софтуера след довереното създаване се основава от 3 членове на ЦИК, които се дефинират преди да отидем на довереното създаване. Всеки от тях набира собствен код, който знае единствено той и това е една трета част от цялата ключова дума. Паролата се състои от три елементи, които се набират от трима разнообразни членове на Централната изборна комисия. Искам да обърна внимание, че ние сме самостоятелен държавен орган, без значение че сме назначени по предложение на партии и обединения ", сподели по-рано тази седмица представителят на ЦИК Росица Матева.

Хронологията

На 9 октомври са изтеглени на инцидентен принцип номерата на осем устройства, които да минат през процедурата по сходство, сподели Йоловски. На жребия са участвали представители на политическите партии и медии.

На 13 октомври т.г. Министерство на електронното ръководство, Българския институт стандартизация и Българския институт по метрология утвърдиха Методиката за засвидетелствуване на сходството на доставения вид техническо устройство за машинно гласоподаване с условията на Изборния кодекс.

На 20 октомври т.г. специалисти от Централната изборна комисия (ЦИК), в наличието на представител на изпълнителя на публичната поръчка " Сиела Норма " АД, направиха в следена среда така наречен доверено създаване на софтуера, който ще се конфигурира на машините за гласоподаване на локалния избор. В процеса се включиха представители на четири парламентарнопредставени партии. Там е генериран криптографският ключ (т.нар. хеш код), с който се подписва софтуерът. Той е заключен с ключ, генериран с паролите на трима от членовете на ЦИК от квотите на разнообразни партии. Самият ключ се съхранява на преносим компютър в касата на ЦИК. Паролите на тримата членове на ЦИК са били въведени на място незабавно след приключването на довереното създаване и персонално от всеки един от тях. Това подсигурява, че на машините не може да се конфигурира случаен програмен продукт, който да трансформира резултатите.

Полученият програмен продукт е конфигуриран на всички машини от изпълнителя на публичната поръчка " Сиела Норма " АД. Те към този момент са разнесени по изборните секции. След генерирането на хеш кода той беше показан обществено и на медиите. Публикуван е и в уеб страницата на МЕУ.

На 23 октомври т.г. в наличието на специалист от „ Сиела Норма “ представителите на записаните партии и обединения са получили в предпазена среда цялостен достъп до изходния код на софтуера на машините за гласоподаване. Ръководителите на екипи от удостоверяващите институции са срещнали партиите с главните заключения от досегашната си активност по процеса по засвидетелствуване на машините. Присъстващите са получили отговори на сложени от тях въпроси, свързани със софтуера, който ще бъде употребен на идните локални избори. След приключването на процедурата всички употребявани за прегледа на кода носители на информация са били унищожени от представител на Държавна организация " Национална сигурност ".

" На процеса са участвали представители на четири парламентарно показани партии. В рамките на този развой е генериран криптографски ключ, така наречен хеш код, с който се подписва софтуерът. Никакъв различен програмен продукт, който не е подписан с този ключ, не може да тръгне на машините за гласоподаване. Самият програмен продукт е заключен с ключ, който е генериран с паролите на тримаот членовете на ЦИК от квотите на разнообразни партии. Ключът се съхранява в ЦИК, на преносим компютър в касата на ЦИК. Паролите на тримата членове са били въведени на място незабавно след привършване на довереноето създаване персонално от всеки един от тях. Това подсигурява, че на машините не може да се постави случаен програмен продукт, който да трансформира резултатите. Полученият програмен продукт е конфигуриран от изпълнителя на всички машини като те към този момент са разнесени по изборните секции ", изясни министърът.

По думите му той персонално е упълномощил на заместника си Михаил Стойнов да движи процесите около изборите, тъй като бил най-компетентен. Йоловски обаче отхвърли да разяснява дейностите на Стойнов, провокирали гнева на политическите партии. Министърът изясни, че дружно с вицепремиера Мария Габриел щели да дадат тази информация в Народното събрание.

На въпросния председателски съвет, на които на ГЕРБ, Движение за права и свободи, " Възраждане " и Има Такъв Народ бил прочетен отчета на ДАНС, не са участвали представители на " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ).

Обвиненията
" От отчета излиза наяве, че два дни, откакто ЦИК направи обществено генериране на по този начин наречения хешкод, който е един от ключовете за отбрана на машините, зам.-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов влиза в залата, повтаря цялата процедура, снима с телефона си, смъква информацията на флашка. Ето по какъв начин се манипулират машини ", сподели ръководителят на парламентарната група на Има Такъв Народ Тошко Йорданов.

По думите му ДАНС е изпратила този отчет на Народното събрание, на ЦИК, на премиера и на президента.

Според Йорданов " Стойнов би трябвало да бъде задържан в границите на 10 минути ".

Десислава Атанасова от ГЕРБ разгласи, че ЦИК би трябвало да даде повече информация за проблема, а ДАНС да кажат какъв брой машини са показани в регионалните управи. " За нас това не е просто политическа заигрвака сред партиите. Ние към този момент като партия сме преживявали " Костинброд ". Ако повторно на българските жители им се случи " машинен Костинброд “, то не можем да кажем, че е пробив за демократични полезности ", добави тя.

По думите ѝ хеш кодът, който всички партии, представители на Министерството на електронното ръководство, на " Сиела ", на " Смартматик ", имат и са удостоверили със личен автограф, е генериран пред тях. Тя показва, че има втори код, който е " безусловно скришен код и е ключ към въпросния програмен продукт и без него не би могло да се промени каквото и да е в машините ".

" След като този развой е приключил един път, заместник-министър на електронното ръководство подрежда още веднъж да бъде генериран този код за достъп и си записва на личния телефон целия логаритъм по какъв начин това се случва ", сподели тя.

Твърденията за " машинен Костинброд " са много странни. Аферата с това име се развихри ден преди парламентарните избори през 2013 година Твърденията бяха, че печатницата в Костинброд е произвела няколкостотин хиляди бюлетини повече от нужните, с цел да се манипулира вотът. Впоследствие се оказа, че това е така наречен макулатура или естествен печатарски брак.

Именно ГЕРБ бяха пострадали от тази история. Партията постоянно е отричала по време на " Костинброд " не е юридически опит за изборна машинация. Сега обаче същите хора приказват за " втори Костинброд ".

" Решенията за изборите са две - или махане на машините, или анулация на изборите ", сподели глобеният по световния закон " Магнитски " народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

По думите му в този момент " някой има двата кода и може да направи една огромна ала-бала в страната ".

" Очакваме ПП-ДБ незабавно да се разграничи от този министър. Някой желае да открадне изборите в България. Този зам.-министър незабавно би трябвало да бъде освободен, както и министърът ", сподели Пеевски и добави, че в случай че от ПП-ДБ " не се разграничат от това, търпението ни ще свърши ".  

" Правителството на Денков би трябвало да подаде оставка. Това не е страна - това е някаква безредица. Денков да подаде оставка ", сподели ръководителят на " Възраждане " Костадин Костадинов.

Във Facebook той разгласи, че зам.-министърът е направил посягане над кода на машините за гласоподаване.

По-късно и водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова също се появи в Народното събрание, с цел да разгласи, че отчетът на ДАНС потвърждавал подозренията на партията ѝ за опция за операция.

Според нея в случай че информацията в отчета на ДАНС е вярна, то заместник-министърът на електронното ръководство би трябвало да понесе отговорност и да бъде уволнен и разследван.

" Очакваме ЦИК да вземе своето решение по какъв начин да се работи оттук насетне, само че за нас версии за отсрочване на избори, пренасяне на дати и по този начин нататък не са допустими ", сподели още тя.

Поредна искра в връзките сред ДАНС и ПП-ДБ
Програмираният скандал с машините потегля от отчет на ДАНС, за който информацията е мощно лимитирана и има доста незнайни. Скандалът се разиграва на фона на мощното напрежение сред ПП-ДБ и шефа на ДАНС Пламен Тончев. През септември ПП-ДБ обществено изиска промяната на Тончев поради неприятната работа на контраразузнаването, само че мястото му се пази от президента Румен Радев, ГЕРБ и Движение за права и свободи, които блокираха измененията в специфичните служби.

Пламен Тончев на няколко пъти си разреши да заеме политически позиции в качеството си на ръководител на ДАНС. През май тази година той се включи в акцията на президента Румен Радев против съставянето на постоянен кабинет, като  изясни, че министри от кабинета на Кирил Петков са работели срещу ползите на страната.

Неговите изказвания останаха недоказани и от тях нищо не произтече, само че бяха употребявани интензивно в офанзивата против Политическа партия.

Тончев беше назначен за началник на ДАНС през 2021 година от тогавашното служебно държавно управление на Стефан Янев и президента Румен Радев, когато беше направена цялостна замяна по върховете на специфичните служби.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР