Планинската спасителна служба е оказала помощ на 2566 души през

...
Планинската спасителна служба е оказала помощ на 2566 души през
Коментари Харесай

2566 души получили помощ в планините през 2017 г.

Планинската избавителна работа е оказала помощ на 2566 души през 2017 година Това излиза наяве от изявлението на шефа на ПСС Емил Нешков на годишната конференция на службата.

По думите му излиза наяве, че през 2017 година Планинската избавителна работа е оказала помощ на 2566 души - 2457 от тях са случаи на ски писта и 94 избавителни акции със 109 потърпевши във високите елементи на планината и 8 смъртни случая .

Той изясни, че ПСС са образували 32 отряда, ситуирани в подпланинските селища на България . В тях вземат участие 526 правоспособни планински спасители. 47 от спасителите са щатни, а всички останали са доброволци.

По думите на Нешков две са главните аргументи за произшествия в планината. Първата е подценяването на изискванията в планината - снежната завивка, метеорологичните условия. Другата съществена причина е плод на човешка активност, а точно надценяването на личните опция и.

Той прикани хората да употребяват безплатното мобилно приложение на Планинската работа , с което бързо и навременно могат да бъдат открити координатите на някой в планината.

Председателят на БЧК Христо Григоров посочи какъв брой е значимо да бъдем осведомени. Григоров разгласи новата им самодейност - Планинска грижа . Чрез нея ще може да бъде събиран финансов запас и да бъде връщан в обществото под формата на образователни стратегии и предварителна защита.

" В последна сметка е доста по-добре да се влагат пари в предварителна защита, в сравнение с да се дават след това пари за грижа и обгрижване на заболели ", разяснява Нешев. Той пожела на всички фенове на планината безаавариен сезон и по-малко изгубени хора.

От ПСС чакат Закон за доброволчеството . Това посочи ръководителят на службата Веселин Ганчев . Той изясни, че нормативната уредба на доброволчеството е изключително нужна, тъй като формалните работодатели на доброволци не ги освобождават от работа. Те не схващат какъв брой значимо и отговорно е да си доброволец, счита Ганчев. " Крайно време е да бъде решено със закон или с друга нормативен акт ", добави той.

" Знам каква е тръпката ", предизвести Ганчев скиорите, които се канят да бъдат на пистите в първия ден от зимния сезон. Председателят на ПСС изясни обаче, че изкуствената снежна завивка, каквато ще има тогава, води до по-тежък травматизъм.

Той също прикани всички фенове на зимния туризъм да си създадат планинска застраховка.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР