Планината крие своите тайни и колкото по-нависоко се извисява, толкова

...
Планината крие своите тайни и колкото по-нависоко се извисява, толкова
Коментари Харесай

В разредения въздух: Хватката на Еверест, която погубва мнозина

Планината крие своите секрети и колкото по-нависоко се извисява, толкоз по-малко хора са отдадени в нейната история и мистика. Определено любимец по заплаха и изгубени хора, е Еверест. Макар към този момент да е по-достъпен от всеки път, там към момента доста хора губят борбата с височината и разредения въздух. Страхотен роман за такава експедиция, е този на журналиста Джон Кракауер в книгата му " В разредения въздух ".

Опасни височини

Нови данни илюстрират последната статистика за смъртоносната битка при изкачване на Еверест. Бързането за нанагорнище на най-високата планина в света довежда до внезапен скок на смъртните случаи през пролетния сезон на катеренето. Единадесет души починаха на Еверест през 2019 г. за по-малко от две седмици, което е най-многото по време на сезона за нанагорнище на върха след смъртоносното земетресение през 2015 година

Информацията е взета от базата данни за Хималаите - указател на изкачванията на планините в Непалската верига, който събира данни със задна дата за тези, които са се пробвали да се изкачат.

" Получаването на данни стана по-трудно през последните няколко години с възходящия брой изкачвания на 8-хилядни върхове, изключително на Еверест ", споделя Били Бирлинг, ръководещ шеф въз основата данни.

Когато има смъртен случай, екипът на Бирлинг отделя време за по-дълго изявление, с цел да събере детайлности за това по какъв начин е настъпила гибелта.

Причина за гибелта
.
Данните на Ройтерс събират най-честите аргументи за гибел при нанагорнище на Еверест. Най-честата, несъмнено, е планинска болест, при която неналичието на задоволително О2 визира разнообразни елементи на тялото. При нея дишането се затруднява, защото организмът не е в положение да поеме толкоз О2. Други признаци са гадене и повръщане, главоболие, замаяност и зной. Като още аргументи можем да отчетем изтощението, възрастта, измръзването, като измежду възрастните има и такива умряли преди изкачването на върха, както и такива умряли след изкачването.

По-голямата част от хората са издъхнали в " зоната на гибелта " - термин, употребен от алпинистите за обозначаване на височини над 8000 м, където равнищата на О2 не са задоволителни за поддържане на човешкия живот за нескончаем интервал от време.

Къде са починали

Бирлинг, която сама е била планинар, изяснява прочувствените провокации при събирането на обстоятелствата за тези, които са изгубили живота си. " През годините се срещнах с доста алпинисти и ги опознах. Трудно е да се приказва с тези, които се връщат без своите другари, съпрузи и дъщери ".

Повече хора, по-малко време

Тесният " метеорологичен прозорец " е един от факторите, който съгласно алпинистите допринася за претоварването на Еверест последните години. Изкачванията към върха нормално стартират при започване на май, когато времето е относително ясно. Това е главният сезонен прозорец, когато реактивните потоци - западни ветрове, които духат със скорост 80-140 км/ч - се изместват от региона, което прави климата по-малко рисков от нормално за 10-15 дни.

Скорост напразно на 8000 м

Непредсказуемите промени, спирания и понижения в този прозорец, провокират алпинистите да бързат с офертите за нанагорнище на върха незабавно щом времето се оправи, с цел да сведат до най-малко рисковете. Сгъстеният трафик, по-краткият и нарушен прозорец, както и неналичието на съгласуваност сред експедициите довеждат до огромно населване в непосредственост до върха.

" Много от смъртните случаи през 2019 г. са породени от манталитета на стадото с " групово мислене ", което довежда до задръстване в края на май ", споделя именитият американски алпинист-филмограф Ед Виестърс.

Той счита, че това е по-належащ проблем от държавните разпореждания или неналичието на такива.

" Повечето екипи избират да тръгнат към върха, когато се предвижда първият метеорологичен прозорец ", споделя Виестърс. " Всеки се опасява да не пропусне този единствен и съвършен ден.

Той прибавя, че през последните няколко години, изкачващите се са постигнали всичко с доста самообладание. " Познавам няколко алпинисти, които изчакаха до по-късно и имаха планината съвсем единствено за себе си. "

Основната атракция

Съотношението сред смъртните случаи и изкачените върхове за Еверест е 1:33.  Това е доста по-малко смъртоносно от Дхаулагири IV, който е лишил живота на повече хора, в сравнение с са изкачили. Хималайската база данни, която разполага с данни за 10 000 експедиции и 76 000 катерачи, отбелязва, че от 98 души, които са се пробвали да изкачат Нгади Чули от 1961 година насам, единствено двама са изкачили върха, а петима са починали. Дори известната Анапурна I е лишила живота на към един планинар на всеки четирима, достигнали върха.​

По-безопасен връх

През август държавна група отправя препоръки, съгласно които искащите да изкачат Еверест би трябвало да са изкачили най-малко един непалски връх над 6500 метра, преди да получат позволение. Алпинистите би трябвало също по този начин да показват документ за положително здраве и физическа валидност и да бъдат придружавани от подготвен непалски лидер, се споделя още в отчета.
.
Бирлинг не е уверена, че сходни разпореждания ще бъдат прилагани прецизно или ще се окажат сполучливи. " Вярвам, че нещо би трябвало да се случи на Еверест, с цел да се понижи броят на алпинистите. Въпреки това изкачването на непалски връх над 6500 м може да не докара до толкоз огромна смяна, защото те към момента са доста по-ниски, а някои от тях са механически доста по-лесни ", сподели тя.

На въпроса дали алпинистите би трябвало да се насочат към другите осем-хилядни върхове за по-добри прекарвания, тя добави, че тази цел няма да е лесна за реализиране.

Мъртвите тела са постоянно срещана панорама на връх Еверест. 

Когато хората загинат на Еверест, изваждането на телата им може да се окаже мъчно. Окончателното репатриране коства десетки хиляди долари (в някои случаи към 70 000 долара), а самото то може да има и съдбовна цена: през 1984 година двама непалски алпинисти умират при опит да извадят тяло от Еверест. Вместо това телата постоянно се оставят да лежат в планината.

Лхакпа Шерпа, която е рекордьорка при дамите по най-вече изкачени върхове на Еверест, споделя, че е видяла седем натрупа по пътя си към върха на планината през 2018 година

Споменът за нея е тъмно увещание, че отстраняването на мъртви тела от Еверест е скъпо и евентуално смъртоносно обвързване, което може би е най-добре да не се прави. 

Невъзможно е да се знае сигурно къде тъкмо са се озовали всички 306 регистрирани смъртни случая на Еверест, само че може да се каже, че доста трупове в никакъв случай не слизат от планината. От години алпинистите на Еверест приказват за труп, който назовават " Зелените ботуши " и който някои са забелязали да лежи в пещера на към 1130 метра от върха.

Някои туристи упрекват за внезапното увеличение на смъртните случаи частично пренаселеността, която може да се предотврати.

Често тези туристи са похарчили от 25 000 до 75 000 щатски $, с цел да осъществят този поход, който се случва един път в живота.

" Това е скъпо и рисковано, а за шерпите е необикновено рисково ", споделя преди време алпинистът от Еверест Алън Арнет пред CBC. " Това, което би трябвало да създадат, е да доближат до тялото, след което нормално го слагат в някакъв тип приспособление, от време на време в шейна, само че постоянно това е просто парче плат. Завързват въжета за него и по-късно вършат следено превъртане на тялото в шейната. "

" Изглежда, че към Еверест витае мистичност на бедствието, която като че ли единствено ускорява очарованието на това място ", споделя една от известните алпинистки, изкачила Еверест.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР