Планетолози са установили, че развитите цивилизации на извънземни могат да

...
Планетолози са установили, че развитите цивилизации на извънземни могат да
Коментари Харесай

Как извънземните се крият от нас?

Планетолози са открили, че развитите цивилизации на извънземни могат да остават „ невидими “ за наблюдаващите на Земята, в случай че осветяват своята планета с лазерна апаратура със относително скромната мощ от 30 мегавата. Това излиза наяве от публикация, оповестена в сп. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

За последните години орбиталният телескоп „ Кеплер “, уредът HARPS и редица други устройства са разкрили хиляди екзопланети. Няколко десетки от тях се намират в по този начин наречената обитаема зона и имат почти земни размери. Признаци за битие на рационален или неблагоразумен живот не са открити на нито една от тях.

И въпреки всичко учените приказват за вероятни подмятания за съществуването на извънземни – в средата на октомври предходната година астрономите откриха необикновени съмнения в яркостта на звездата KIC 8462852 в съзвездие Лебед, които е невероятно да се обяснят с естествени процеси и могат да свидетелстват за наличието на високоразвита цивилизация.

„ Бащата “ на планетологията Дейвид Кипинг (David Kipping) и Алекс Тийчи (Alex Teachey), негов сътрудник от Колумбийския университет в Ню Йорк (САЩ), са решили да ревизират може ли всички неуспехи в търсенето на извънземен разсъдък да са свързани с това, че извънземните просто не желаят да влизат във връзка и крият своето наличие от нас, като вършат своите планети невидими за „ Кеплер “.

„ Кеплер “ и сходните на него телескопи търсят екзопланети по по този начин наречения директен способ – те наблюдават периодическите спадания в яркостта на звездите, които може да са провокирани от прекосяването на планета по диска на светилото. Подобна методика разрешава бързо, въпреки и незадоволително тъкмо, да се откриват планети и да се учат техните свойства.

Както считат Кипинг и Тийчи, извънземните могат елементарно да скрият своята планета от „ Кеплер “, употребявайки специфична лазерна апаратура, която да свети към Земята сега, когато яхната планета минава по диска на светилото за наблюдаващите в Слънчевата система. Подобна система ще бъде ситуирана в третата или четвъртата точка на Лагранж, където нейната работа ще изисква най-малко сила.

Концентрираният лъч лазерна светлина съгласно планетолозите ще компенсира спадането в яркостта на звездата и в действителност ще заслепи „ Кеплер “ и други директни телескопи. Според изчисленията на учените неговата работа ще изисква относително скромни по галактически мащаби запаси – към 30 мегавата сила за скриването на планетата в оптичния диапазон и към 760 мегавата за скриването ѝ във всички диапазони. Принципно такива системи може да се построят още в този момент и на Земята.

  • Ами в случай че извънземните вземат, та се обадят?
  • Ако извънземните дойдат, ще постановат разпоредбите
  • Извънземните ли си мълчат, или ние сме глухи?

Освен това лазери с по-малка мощ – към 600–1000 квт – може да се употребяват, с цел да „ отстраняват “ данните за наличието на микроби, органични субстанции и други признаци на живот от спектъра на планетата. Това няма да отбрани галактическото тяло от разкриване, само че доста ще намали интереса на земляните (или евентуални извънземни агресори) към нея.

Освен основаването на „ плащ невидимка “ за всички планети, сходни лазерни системи може да се употребяват и за противоположните цели – за „ осветление “ на ситуацията на своя свят и сигнализация за наличието на рационален живот в системата. Възможно е SETI да вземе тази тактика на въоръжение за търсене на рационален живот по метода „ в случай че планината не отиде при Мохамед… “.

РИА Новости

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР