Планетолози откриха на обратната страна на Луната източник на топлина,

...
Планетолози откриха на обратната страна на Луната източник на топлина,
Коментари Харесай

На Луната е открит гигантски масив от гранит, излъчващ топлина

Планетолози откриха на противоположната страна на Луната източник на топлота, която излиза отдолу под повърхността на естествения сателит на Земята. Анализът демонстрира, че единственото допустимо пояснение е гранитната маса, останала от изстинал вулкан. Досега гранит на практика не е откриван в Слънчевата система отвън нашата планета.

Изследователите са употребявали данни от наблюдения от китайските автоматизирани междупланетни станции Chang`e-1 и Chang`e-2. Използвайки микровълново излъчване, те изследваха Луната, с цел да картографират разпределението на детайли под повърхността на естествения сателит. В данните от наблюденията откривателите са разпознали аномална зона с диаметър към 50 km, чиято температура се разграничава с към 10 ° C от околната среда.

Районът, в който се намира аномалията, съответствува с кратера на изгаснал вулкан. Според откривателите последното му изригване е преди повече от 3,5 милиарда години.

Планетолозите са провели симулации на вероятни източници на топлинна радиация и са стигнали до извода, че местоположението на огромен гранитен масив в тази област дава отговор най-добре на...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР