Пламен Панайотов ще е новият - трети заместник на председателя

...
Пламен Панайотов ще е новият - трети заместник на председателя
Коментари Харесай

Спецсъдът гледа над 90 % СРС-та и мерки за неотклонение

Пламен Панайотов ще е новият - трети заместител на ръководителя на Специализирания углавен съд Георги Ушев. Това най-малко ще предложи съдийската гилдия на Пленума на Висш съдебен съвет за идващото му съвещание.

Днес на съвещание на колегията стана ясно, че работата на внезапно заобичания от ръководещите СпНС се състои над 90 % от проблеми от наказателно-частен темперамент - т.е.- претенции за разрешителни за СРС и ограничения за неотклонение. Думите са на Красимир Шекерджиев от Висш съдебен съвет, който сподели, че има дисбаланс сред натоварването на зам.-председателите (които единствени с шефа имат право да разписват, б.р.) и редовите съдии.

Затова се предлага да се вземе една " елементарна " численост и тя да се трансформира в зам.-председателска.

Замислен като панацея против мафията, с последните промени на Наказателно-процесуален кодекс в Спецсъда отидоха всевъзможни каузи за " висока " корупция, в това число до равнище кметове, ръководители на общински препоръки, на организации и така нататък

Както е известно, вместо това, има взрив в настояванията на позволения за СРС до спецсъда, откакто в Софийски градски съд някогашният ръководител Калоян Топалов и екипът му направиха опит да се съблюдава законността при издаване и даже пратиха до прокуратурата сигнал против предходното управление (не че от това нещо последва, б.а.). В резултат там разрешителните за подслушване и следене понижиха в пъти.

Известно е и че Софийски градски съд бе внезапно " разлюбен " от кръговете, които работят в синхрон с основния прокурор Цацаров и под строй делата за " висока " корупция бяха преместени с гласовте на ГЕРБ, " патриотите " и Движение за права и свободи в спецсъда. Това стана без никакъв разбор -. какъв брой каузи е гледал до момента Спецсъдът, какъв брой Софийски градски съд, какъв % са неоправдателните присъди, кое кара законодателя да мисли, че обстановката ще се усъвършенства с преместването им и така нататък

За сметка на това от доклада за 2016 година на спецсъда проличава взрив на разрешените СРС - от 1111 дадените позволения през миналата година, те са станали 2271 през м.г.

Досега съдиите от Върховен касационен съд и Висшият адвокатски съвет дадоха смяната на Конституционния съд. /clubz.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР