Пламен Мирянов, архитект и артист по душа, се превръща във

...
Пламен Мирянов, архитект и артист по душа, се превръща във
Коментари Харесай

Арх.Мирянов: Нашата земя е измъчена старица,която се нуждае от синовете си. Нека всеки даде своя дан

Пламен Мирянов, проектант и актьор по душа, се трансформира във значима фигура в България, която носи със себе си духовна задача и ангажимент за отбрана на всичко родно, българско.

 

Той е прочут освен като професионален проектант, само че и като човек, който има вяра буйно в духовни полезности и ги споделя с останалите. Истински актуален родолюбец арх. Мирянов утвърджава поклонението пред българската история и нейните славни герои.

 

През 2016 година Пламен Мирянов основава фондацията „ Нашият дом е България ”, чиято цел е да показа и разпространява българската просвета и естествени благосъстояния.

 

Седем години по-късно фондацията се отличава с редица значими начинания, в това число първия полет с балон на Белоградчишките скали.

 

Мотивацията си младият арх. Мирянов изповядва в изявление пред БНР по този начин: „ Нашият дом е тук, в България. И, както е споделил Неофит Рилски, създателят на Рилския манастир: „ За богатството на Отечеството всеки един същински наследник на Отечеството би трябвало да даде всичко, което има, даже последната си капка кръв ”. И в случай че тогава, по времето на Освобождението, за някои това е било мъченическа гибел, в днешно време имаме едно безкръвно страдалчество – т.е., да дадем нашата сила, младост, здраве и да заложим целия си труд в нашето Отечество ”.

 

И прибавя: „ Ето за какво фондация „ Нашият дом е България ” приканва всички да останат в България, да си дойдат и да заложат своите гении и благоприятни условия тук, в нашата скъпоценна земя. Защото, в случай че всички абдикират, кой ще бъде заслужен шеф и аставник, кой ще съзижда и ще продължава делото, стартирано от нашите предшественици ”.

 

Каузата, на която се е посветил арх. Мирянов дружно с екипа на родолюбивата фондация самият той дефинира по този начин: „ Българската земя е като една измъчена бабичка, която има потребност от своите синове и дъщери. Ние всеки ден би трябвало да даваме своя дан в тази идея. Когато забележим старите калдъръми и отпадналите зидове, наш дълг е да ги вдигнем и да ги оставим там, където им е мястото ”.

 

И рзказва, че с поддръжката на американски екип „ Нашият дом е България ” съумява да снима видео за стараната ни, което в границите на две седмици събира над 8 милиона гледания.То се трансформира и в най-гледаното видео за нашата Родина.

 

„ Наша цел е, с изключение на всички тези видеа, които продуцираме, е стартираме възобновяване на културните монументи на България. За мен един от най-отговорните обекти е Голямата Базилика в Плиска. Именно посредством реставрацията на църквата, знак на Първото българско царство, на Възраждането, най-много на духовното обновяване на българския народ посредством кръщението на цар Борис Покръстител, ние ще изявим своето схващане, че знаем какво е наследството от предците ни и го пазим. Добър знак е да отидеш в Плиска и да видиш една актуализирана базилика, където и през днешния ден се отслужва света литургия ”, споделя още той.

 

В изявлението пред медията Пламен Мирянов споделя и своята религия и духовни възгледи. Той има вяра, че „ вярата носи мъдрост и разсъдък и че страданията в християнската вероятност, могат да бъдат обсъждани като нещо плодородно ”.

 

„ Божието слово е живата вода. В днешно време ние жадно се нуждаем от него, виждайки разпада на полезности. Трябва да черпим премъдростта на хилядолетията от словото Божие и Светото писание, дано си напомним думите, които Христос ни завеща, като, несъмнено, изпълняваме и неговата воля ”.

 

Ролята на вярата, съгласно него, е да сложи критерии за морал: „ Сам Христос е споделил да обичаме освен близък, само че и врага си. И да се молим даже за тези, които ни хулят и ни пречат. Да не им изпращаме зло – нито в обети, нито в неприятни думи. Когато това бъде осъзнато от един подрастващ, от един младеж, тогава нещата ще са в положителни правила. Но това липсва в днешно време. Трябва когато влизаш в една класна стая, да влизаш като в храм. Затова наложителното въвеждане на вероучението в учебните заведения е една прелестна крачка ”.

 

Връзката сред езика, вярата, религията и духовността арх. Мирянов разяснява по този начин: „ Нашата публика са всички българи, които търсят истината. Разбира се, и младите, тъй като когато в тях се посеят семената на знанието, тогава ние знаем, че в тези деца, живейки Светия дух, те могат да сътворяват чудеса в България. Могат да вършат положителни и здрави фамилии, които не са построени на основата на егоизма на злобата, а на прошката и любовта, на истината ”.

 

И прибавя: „ Трябва да си дадем сметка, че когато едно общество има здрави морални устои и знае, че има една истина, не размит морал,защото Западът ни споделя едно, а ние в думите на нашите предшественици и, несъмнено, на нашата обичайната религия, която идва от хилядолетията, знаем, че е друго. И този конфликт поражда спорове в съзнанието на още невръстните деца ”.

 

Според Мирянов посредством словото ние се доближаваме до най-хубавата версия на себе си. „ Словото би трябвало да е красиво, прелестно, правилно. Трябва младежите да се научат да изговарят думите вярно, да се научат да рецитират, да научават слова и стихотворения наизуст – това е нещо, което съгласно мен липсва. Никога словото не е допълнително. Хората са жадни за живителното слово, то е лечебно за душата и животворящо. Затова по този начин се споделя и нашият фестивал „ Животворение ”, които се организира на 29 и 30 септември в град Мелник.

 

Когато бях в този минимален град – Мелник, аз си споделих: Да, той е минимален, само че дано да го създадем максимален на архитектурна стойност, на просвета, на християнски дух. И както в миналото е именуван Богозидания град, както е бил наименуван Малкий Йерусалим, дано върнем неговото великолепие, няговата културно-архитектурна и християнска тъкан ”.

 

Арх. Мирянов декларира, че вероучението би трябвало да стане интерактивно, с цел да може постоянно да се отвори във виртуален формат, в апликация, във видео формат, даже в ефирен формат и тази концепция е една от персоналните му дела.

„ В пандемия, при едно затваряне хората постоянно могат да се просвещават с един виртуален формат. Но, несъмнено, директният контакт в учебните заведения с учениците е най-хубавият вид, с които да вдъхновим младите ”.

 

Арх. Миярнов разяснява и абсурдът към затварянето на Руската черква в София. „ Вярвам, че този случай ще откри бърза резолюция, тъй като църквата, енорията там е пострадала. Хората не са отговорни, те имат потребност от душепастир, от лидер в лицето на отеца там, имат потребност от свещенодействие, от литургията, от тайнствата, които постоянно са извърпвани в този свят храм. Надявам се, Бог да промисли и с Божия помощ и ентусиазъм от Светия дух Светия синод и всички, които дават отговор за това да вземат точното решение. ”

 

__

 

Арх. Пламен Мирянов се дипломира в Университета по Архитектура Строителство и Геодезия през 2013 година.

 

През 2016 година инициира национална акция " Нашият дом е България " за издигане националното самочувствие и дух на българите, разпространение хубостта на родината и предпазване на националните обичаи, фолклор и културата на България.

 

Религията и патриотизмът в душата на Мирянов вървят ръка за ръка. Те са едно неразривно цяло - като че ли двете страни на една и съща монета. 

 

Подклаждани от този жар се ражда и всяка една от идеите в живота му, тъй като всичко, което прави, го прави със сърце, не чака хвалебствия, желае единствено да подклажда пристрастеността на близките, да възбужда любознанието им, да подхранва вярата им единствено с най-чисти дейности.

 

Мечтае да възроди патриотизма до равнищата от Възраждането, да възпламени огъня на родолюбието у всеки българин, да притегли към идеята си всяка чиста сходно на неговата душа.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР