Пламен Георгиев © Надежда Чипева Още по темата Внесени са

...
Пламен Георгиев © Надежда Чипева Още по темата Внесени са
Коментари Харесай

Пламен Георгиев иска разширяване на щата на новата антикорупционна комисия

Пламен Георгиев

© Надежда Чипева Още по тематиката
Внесени са две кандидатури за началник на антикорупционната комисия, едната е изненада

Досегашният ръководител на КОНПИ Пламен Георгиев е номинация на ГЕРБ, и.д. шефът на комисията за спор на ползи Николай Николов е препоръчан от Българска социалистическа партия
14 фев 2018
Парламентът откри предизвестената процедура за началник на антикорупционния орган

Фаворитът на ръководещите Пламен Георгиев евентуално ще остане единствен претендент
4 фев 2018
КОНПИ засекрети инспекциите против Цветанов, Мирослав Найденов и Росен Желязков

Според ръководителя на комисията изнасянето на информация ще попречи на отнемането на имуществото им
23 яну 2018
Новата комисия за битка с корупцията - доста права и привилегии без отговорност

Президентът Румен Радев към този момент се закани с несъгласие на антикорупционния закон
15 дек 2017
Над КОНПИ е единствено бог...

Какво е гражданската конфискация, по какъв начин издателят на " Капитал " се озова в тази процедура и какво значи това за сигурността на вложенията
15 дек 2017 Кандидатът за титулярен ръководител на новата Комисия за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев ще разчита на екстензивно развиване на администрацията със съществено увеличение на щата. Това излиза наяве от неговата идея за развиване на институцията, оповестена на уеб страницата на Народното събрание. Концепцията на неговия конкурент - претендентът на левицата Николай Николов, към момента не е оповестена, защото за него срокът за предаване на визията му изтича в сряда (седем дни след издание на номинацията му на уеб страницата на парламента).

Щатът на пет структури е непълен, ще се желае още

Пламен Георгиев регистрира, че в новата мегакомисия за битка против корупцията се вливат пет обособени административни структури, всяка със своите чиновници (по трудово и по служебно правоотношение) в цялостен състав. Въпреки това, той излага причини за какво общият брой на тези чиновници в петте администрации ще бъде непълен:
- с новия закон се уголемява обсегът на лицата, които са задължени да подават заявления за приходите и имуществото си;
- планува се напълно нова функционалност на новата комисия, като опция да прави инспекции по сигнали и медийни изявления, както и други нови функционалности, без да ги изброява;
- на новата комисия се разпорежда да ръководи и пази имуществото, върху което е наложено поръчителство, а предстоят промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), съгласно които тя ще дава отговор и за запорираното и възбраненето имущество от прокуратурата по реда на Наказателно-процесуален кодекс.

Затова единствено за администрацията на досегашната Комисия за лишаване на нелегално добитото имущество (КОНПИ), ръководена досега от Пламен Георгиев и залегнала в основата на новата КПКОНПИ, дружно със състава си, ще трябват в допълнение още 104 щатни бройки. Към момента щатът на КОНПИ е 310 души, от които са заети единствено 206, заради липса на финансов запас, написа в концепцията на Пламен Георгиев. Изводът е, че единствено за активността по лишаване на противозаконното имущество в новата мегакомисия той планува увеличение на щата до 414 души, с ангажимента да се обезпечат и средства те да бъдат заети. Подобно е ситуацията и в другите администрации, които се вливат в КПКОНПИ, написа Пламен Георгиев. И за тях ще трябват спомагателен щат и пари за заплати.

На уеб страницата за състезанията в държавната администрация все още има оповестени четири състезанието за инспектори в досегашната КОНПИ, измежду които и един старши контрольор. И за четирите длъжности е посочена минимална съществена (стартова) заплата от 510 лева Същевременно, описанието на функционалностите им е повече от отговорно: да реализират надзор за използване на закона в администрацията и на частни лица, да носят директна отговорност за сформиране на актове по закона и други

Проверките за честност стартират от чиновниците на комисията и занапред навяват опасения

Проблемът с администрацията в новата комисия занапред ще се прояви обаче, когато стартират така наречен инспекции за честност, които законът планува да се вършат освен при постъпване, само че и от време на време за всеки чиновник. При това методиката и провеждането на инспекциите ще се вършат от самата комисия (т.е. от ръководството), без опция за верифициране и надзор върху резултатите. Непреминаването на инспекцията е задоволително съображение за освобождение от служба. Това единствено по себе си дава отлична опция за надзор върху чиновниците и за чистка на всеки, който не им е сгоден.

" Намирам за извънредно значимо битката с корупцията да стартира първо вътре в системата, на новата антикорупционна Комисия, която е гаранция, че единствено почтени и потчени хора ще ползват антикорупционния закон. Към сегашния миг с моя заповед, работна група създава разпоредбите, по които ще се правят инспекциите за честност ", написа в концепцията на Пламен Георгиев.

Хора от вътрешната страна настояват, че чиновниците в обособените администрации се съществено разтревожени от идната инспекция, най-много поради невъзможността да оборят отрицателните резултати със законови средства. Показателно е, че законодателят не планува инспекция за честност на членовете и ръководителя на самата комисия.

Новата комисия би трябвало да бъде сградно обезпечена, написа Георгиев. Към момента всяка конструкция е настанена в обособена постройка. Той към този момент е изпратил писма до премиера и финансовия министър с искане за " сградно застраховане на комисията ".

Приоритети
Като приоритет на новата комисия Пламен Георгиев сочи усилването на предварителната защита посредством наложително координиране с нея на всички законопроекти за съществуването на корупционен риск. А с цел да е ефикасна тази мярка, би трябвало да се планува, че неспазването на уговорката за координиране с комисията опорочава съгласувателната процедура. Пак в този сеглемент на активност Георгиев планува организирането на годишни кръгли маси за оценка на корупционния реск в законодателството.

Пламен Георгиев планува и създаването на правила - по какъв начин тъкмо комисията да се самосезира от медийни изявления, които са източник на информация за корупция или спор на ползи, написа в претекстовете.

Активна публичност- през уебсайт и конференции

В концепцията на Пламен Георгиев се загатва, че публичността в работата на комисията ще бъде обезпечена по два метода - през интернет уеб страницата и посредством конференции, на които щяло да бъде отговаряно на всички заложени въпроси. Под управлението на Пламен Георгиев първо КОНПИ, а след това КПКОНПИ, демонстрираха, че не са фенове на публичността. В края на предходната година Георгиев отхвърли да даде на в. " Сега " информация за сумите, които комисията е платила като компенсации на нелегално проверявани от нея лица. (Проблемът е доста сериозен, тъй като има съществени индикации за доста огромни компенсации, плащани по тези каузи и за доста нарушавания и произвол.) На същата медия Георгиев отхвърли да заяви и какви са разноските по делото против Цветан Василев. Преди няколко седмици ръководителят на КПКОНПИ скри от " Капитал " информация за това по какъв начин са протекли инспекциите на имуществото на Цветан Цветанов, Мирослав Найденов, Владимира Янева и други публично известни персони. Неправителствената организация " Антикорупционен фонд " води дело за достъп против КПКОНПИ поради отхвърли да даде информация за преписката против наказаната на първа инстанция за пране на пари рускиня Елена Елизабет декор Месинг.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР