[Pixabay] Създайте работно място, където хората искат да дойдат отново.Яняп

...
[Pixabay] Създайте работно място, където хората искат да дойдат отново.Яняп
Коментари Харесай

Офисът на бъдещето

[Pixabay] " Създайте работно място, където хората желаят да дойдат още веднъж. "
Яняп Боогаард, Colliers International
Още по тематиката
Расте търсенето на жилища в разрастващите се квартали на София

Купувачите със междинни приходи се преориентират към региони като " Витоша ", " Кръстова вада " и " Манастирски ливади-изток ", сочи разбор на BLD
26 сеп 2017
В началото бе betahaus

Александър Михайлов, съосновател и шеф на betahaus София пред " Капитал "
7 юли 2017
Най-големият споделен офис на София

Мястото се уголемява на стадии и за година и половина към този момент заема обща повърхност от 2700 кв.м, предстоят и още 2500 кв.м в прилежаща постройка
13 апр 2017
Около света в работно време

Инициативата Remote Year е пътуващо coworking пространство - експерти от разнообразни области и разнообразни страни пътешестват, живеят и работят дружно в продължение на една година
11 ное 2016
В предишното хората бяха принуждавани да вървят да работят на едно място и един офис просто тъй като техниката и оборудването беше там. Но през днешния ден с помощта на новите технологии те могат да се включват от където и да е (например от кафене). А и доста организации разрешават на чиновниците си да работят от вкъщи. В същото време съгласно последните изследвания така нареченият home office води до загуби за фирмите, тъй като хората към този момент не се разпознават с работодателя си и по този метод той не може да притегля задоволително квалифицирани експерти. Ето за какво последните трендове в бранша се движат към все по-гъвкави схеми, с които компаниите желаят да облекчават чиновниците си и да ги карат да се усещат добре. Няколко са факторите, които съгласно Colliers дефинират по какъв начин ще наподобява офисът на бъдещето, който работещите да изберат.

Офисът като прекарване

Пряка слънчева светлина, зеленина на всички места, разнообразна храна, топли питиета, меки възглавници за сядане. Не, това не е градината на заведение, а работното място. Или най-малко това на чиновниците на френската IT компания Atos в офиса им в Амстердам. " Създайте работно място, където хората желаят да дойдат още веднъж ", споделя Яняп Боогаард от консултантската компания Colliers. Атриумът на Atos е отворен за всички, освен за чиновници. Там всеки може да види сътрудниците си да обядват с децата си, студенти да пият кафе преди лекция или Samsung да показва новия си артикул. Важното е, че достъпът е свободен и вероятността за положително прекарване е извънредно висока. Това е проектът на Atos и на редица други компании - от Microsoft през Deloitte до Societe Generalе. За тях хора като Боогаард възнамеряват офис пространството, чиято цел е една - да притегля и задържа хората да работят за фирмите посредством новаторски офис решения, които носят комфорт на чиновниците. Дизайнът на сгрaдата не е единственият метод това да се случи. Chief Experience Officer (CXO) - пост, който става все по-популярен в последно време, се грижи за цялостното прекарване на работа, провежда фирмени събития, кани гост-лектори и даже е виновен за физическото здраве на чиновниците, като обезпечава месечни карти за прилагане на фитнес и разнообразни спортни уреди.

Повече от интернет

Ако допреди няколко години визията за интернет на работното място се изчерпваше с бързата скорост, сега нещата стоят много по-различно. Примерът още веднъж е от Амстердам. Когато заран чиновниците в The Edge Building идват на работа с колите си, камера сканира регистрацията им, а навигатор демонстрира къде има свободни места на паркинга. Чрез особено приложение, създадено за постройката, работещите там могат да ревизират къде в постройката има свободно място за осъществяване на среща или просто да изпият кафето си на мира, като също по този начин могат да контролират отоплението и осветлението в офиса си непосредствено посредством същото приложение. Улесненията не са налични само за мениджърите в компанията, само че и за елементарните чиновници. Работата на обслужващия личен състав също е улеснена - даже кошчетата за отпадък в The Edge Building са свързани и " оповестяват ", когато би трябвало да бъдат изпразнени, като по този метод продуктивността се повишава доста. Всичко това става допустимо посредством интернет на нещата - мрежа от свързани между тях устройства, които посредством вградени електронни детайли разрешават събирането и обмена на информация за разбор на данни и обезпечаване на по-добро прекарване.

Работно място, което прави хората по-здрави

Основната концепция на доста компании е чиновниците да излизат по-здрави след работа, в сравнение с когато са пристигнали. Това не става посредством принуждаването им да упражняват повече, а посредством стимулирането им да се движат през работния си ден. Всичко това включва и достъп до първокласен въздух в офиса, както и светлина и вода. Не може да кажеш на чиновниците си да не употребяват единствено асансьора, само че можеш да направиш добре осветени, привлекателни стълбища, които да им харесват, споделят от Colliers. Например застрахователна компания в Мелбърн е свързала всичките си отдели и етажи с забавни, модернистични стълби, посредством които чиновниците се движат и работят с разнообразни екипи. Не може да принудиш работещите в офиса да се хранят здравословно, само че можеш да предлагаш висококачествени храни в кафенето или ресторанта на постройката. Друга, все по-налагаща се наклонност, е интеграцията на естествени детайли в цялостния дизайн на актуалните офиси. Така се дава отговор на човешката потребност да е близо до природата.

Споделено място, положително място

Много корпоративни организации карат чиновниците си да работят освен в офиса, само че и да излизат и да посещават споделени пространства като WeWork, Spaces, Tribes и други Така те се изключват от корпоративната среда и могат да се срещат със стартъпи, студенти и други, което им дава различен бизнес взор. Това също по този начин се отразява при избора им на желан шеф, тъй като дава гъвкави благоприятни условия за работа. Според разнообразни проучвания през 2020 година в целия свят ще има 26 000 споделени работни пространства. Което значи, че на всеки ъгъл в огромните градове ще има такива офиси. Те от дълго време не са единствено работното място на фрийлансъри и софтуерни стартъпи. Все повече огромни мултинационални компании наемат пространство в такива офиси, или пък построяват сходни места в личните си централи. Например най-бързо растящите клиенти на WeWork са огромни работодатели. Собствениците на офис здания пък преформатират терени, които до момента не са влизали в проектите им, в споделени пространства, защото те са все по-търсени от наемателите. Тези места подтикват връзката и съдействието сред хората в постройката. Работното място ще се отваря от ден на ден
Яняп Боогаард, началник " Решения на работното място ", Европа, Близкия изток и Африка, Colliers International

Какъв ще е офисът на бъдещето?
След към пет години офисът ще се отвори - да вземем за пример ще бъде отворен за студенти и стартъпи, които да вървят там за срещи и другарство. Това е главната роля на офиса на бъдещето - да свързва хората, а не те просто да работят там. Това към този момент се случва при споделените пространства, които от ден на ден се употребяват от огромни компании. В същото време корпорациите ще продължат да имат потребност от лична еднаквост за чиновниците си, изключително в случай че желаят да притеглят квалифицирани хора, само че просто ще бъдат по-отворени към други, с цел да основават общественост. Технологията ще играе надалеч по-голяма роля, с цел да усъвършенства представянето и качеството на работното място за чиновниците.

Идва ли краят на домашния офис?
Не изцяло, само че доста организации изискват все по-голямо съдействие сред екипите, което изисква персонални срещи. Ето за какво те дават разнообразни благоприятни условия за това, без значение дали в офиса, споделените пространства или други Те вършат по този начин, че хората да бъдат стимулирани да идват в офиса. Работата от вкъщи би трябвало да бъде налична като опция за чиновниците, с цел да се дава отговор на потребностите им за уравновесен живот, само че не би трябвало да е водеща в офиса на бъдещето.

Тоест огромните компании ще влагат от ден на ден и в споделени пространства?
Тук има две страни: някои организации не желаят да имат дълги контракти за наем на офиси, защото не знаят какво е бъдещето, и по тази причина наемат пространство в коуъркинг компании за по-малък период - примерно година. Други пък наемат такива пространства като допълнение към личния си офис.

Виждате ли тези трендове да се популяризират бързо и в страни като България?
Да, към този момент го виждам. Работя доста в Източна Европа и виждам, че организациите тук желаят да се учат от протичащото се в други страни. Например в Холандия първият " еластичен " офис е основан още през 1996 година, след което секторът се развиваше постепенно с дребни стъпки. Докато фирмите в България и други страни от района желаят да пропуснат тези стъпки и да преминат към новите решения, като употребяват опита на западните страни. В същото време има и особености на локалните култури, които би трябвало да се взeмат поради.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР