[Pixabay.com] Две събития от последните дни оставиха прогресивната общност в

...
[Pixabay.com] Две събития от последните дни оставиха прогресивната общност в
Коментари Харесай

Предаде ли Брюксел прогресивната част от България

[Pixabay.com] Две събития от последните дни оставиха прогресивната общественост в България мощно объркана. В началото на седмицата публични представители на американското държавно управление одобриха във Вашингтон делегация, в която участваха основният прокурор Сотир Цацаров и евентуалният му правоприемник Иван Гешев. Само ден по-късно Европейската комисия разгласи, че смъква наблюдението си върху България за напредъка в промяната на правосъдната система и битката с корупцията. С това Брюксел се отхвърли от единствения си по-сериозен инструмент да оказва напън върху българското държавно управление за промени в тези области. Приемането на Цацаров и Гешев в Белия дом пък изглеждаше като легитимиране както на последните седем години в прокуратурата, по този начин и на идващите отново толкоз. Появиха се даже мнения, че разпиляната българска съпротива е в ситуацията на кюрдите в Сирия - изоставена от дългогодишните си сътрудници.

Всички тези тълкувания, несъмнено, са прекомерни. Случилото се в този момент е единствено доста забележим израз на постепенната смяна в политиката на Вашингтон и Брюксел към България. В началото на прехода те помагаха - всеки по своя метод, той да се случи бързо и дейно. Даваха съветници, образоваха хора, вложиха пари.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Получи се... това, което се получи. Междувременно България влезе в НАТО, член е на Европейския съюз и в този момент да получава помощ извън по същия метод като преди 20 години е нелогично. Това, несъмнено, не значи, че всичко тук е наред, даже в противен случай - през последните години положението на основни браншове като правосъдна система, медии и разпределянето на обществени средства става очевидно по-лошо. Разликата от преди е, че това към този момент е напълно наша работа. България порасна и е виновна сама за себе си. Помощните колела са махнати - триумфът или неуспехът към този момент зависи единствено от нас.

Реформата в прокуратурата няма да бъде наложена от Брюксел. Борбата с корупцията няма да стартира от Вашингтон. Всичко това е наша работа. Освен, несъмнено, в случай че не избираме да се занимаваме с тапетите в жилището на десния претендент за кмет на София арх. Игнатов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР