[Pixabay.com] ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕАфрикански природни резервати прибягват до частно управлениеПри

...
[Pixabay.com] ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕАфрикански природни резервати прибягват до частно управлениеПри
Коментари Харесай

4+1 | За историята като огромна база данни за машинен анализ, как е изобретен пластилинът и още

[Pixabay.com] ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕ

Африкански естествени резервати прибягват до частно ръководство

При основаването на националния парк " Закума " в Чад на територията на резервата са живеели над 300 хиляди слона. Заради неконтролируемо бракониерство броят им понижава до към 4000 до края на предишния век, а свободното рухване продължава и през първото десетилетие на XXI век. Единствено когато държавното управление на Чад дава цялостен надзор над националния парк на частна консерваторска организация с тренирани паравоенни рейнджъри, обстановката в парка стартира да се трансформира. Прочетете повече тук.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Историята - голяма база данни
В поредицата на Айзък Азимов " Фондацията " измислената просвета " психоистория " планува бъдещето въз основата на математически разбор на предишното и човешката логика на психиката. Вдъхновени от Азимов или не, от ден на ден съвременни учени и компании желаят да тестват концепцията, като си показват досегашната човешка история като голяма база данни, които може да бъдат оценени от AI в търсене на трендове и решения за бъдещето. Дали това е допустимо е различен въпрос. Прочетете повече тук.

Пластилинът е изобретен инцидентно
Kutol Products е била най-големият производител на материали за разчистване на стени и тапети от пепел, като за задачата са употребили мека и лепкава примес. През 50-те години обаче въглищата стартират да бъдат замествани от нефт, газ и електричество и компанията се запътва към банкрут. Това се обръща, когато снахата на изпълнителния шеф на компанията предлага досегашният материал, употребен за разчистване, да се оцвети в разнообразни цветове и да се даде на децата за игра. И по този начин се ражда пластилинът. Прочетете повече тук.

Лекарите също са неприятни пациенти
Лесно е да предположим, че най-хубавите и съзнателни пациенти са тези, работещи с най-вече информация - лекарите. Ново изследване в Съединени американски щати обаче демонстрира, че лекарите приблизително се държат като всички останали пациенти - прекаляват или не взимат задоволително медикаменти, записват си ненужни проби и постоянно изчакват прекомерно дълго даже да отидат при експерт. Така хипотезата, че можем да създадем здравната система по-ефективна, в случай че просто осведомяваме пациентите повече, демонстрира мощна пробойна. Прочетете повече тук.

ЕДНА ЗА СЛУШАНЕ

Как да упражняваме мозъка си да приема нови привички
Ако в миналото сте се пробвали да извършите амбициозна цел, която сте си сложили, несъмнено знаете какъв брой е мъчно да промените до момента построените си привички. Колкото повече повтаряте едно деяние, толкоз повече се усилват невроните в мозъка ви за тази активност и осъществяването й става втора природа. В най-новия епизод на " Тайните на най-успешните хора " можете да слушате диалог за другите тактики за разчупване на рутината и пренастройване на мозъците ни към по-продуктивни привички.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР