Пивоварната индустрия е част от веригата от Фермата до трапезата“

...
Пивоварната индустрия е част от веригата от Фермата до трапезата“
Коментари Харесай

МЗХ: Добитият ечемик отговаря на високите стандарти в пивоварната индустрия

„ Пивоварната промишленост е част от веригата от „ Фермата до трапезата “ и носи добавена стойност. “

Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева при откриването на първия приключен стадий от построяването на слънчев парк в пивоварна в Хасково. За Министерство на земеделието и храните пивоварната промишленост е значим сътрудник в агроханителната верига, уточни заместник-министърът. Тя посочи, че от една страна е съдействието, което има със земеделските производители, осигуряващи суровината.

От друга страна е моделът на кръгова стопанска система , който е значим на национално и европейско равнище и се базира на концепцията за свеждане до най-малко на отпадъците в производството и потребление на повече биобазирани артикули за направата на крайния артикул за потребителите. В случая, главния непряк артикул от производството на бира, пивоварната каша, обичайно се оползотворява от животновъдите при храненето на животните .

Заместник-министърът заяви, че в страната ни се отглеждат две съществени култури , които се употребяват за производството на питие, които са хмел и ечемик . Тя осведоми, че хмелът се отглежда главно в района на Велинград, като за тази година заявените площи са към 430 дка, от които 100 дка са нови насаждения и към момента не са почнали плододаване. Част от създаденото количество хмел се осъществя на българският пазар, а количествата, които се изнасят отиват главно към Сърбия и Германия.

„ По отношение на ечемика, тази година площите доближават 138 хиляди дка, а създаденото количество е 730 хиляди тона, при междинен рандеман от 569 кг/дка “ , сподели заместник-министърът. Тя обясни, че главният и най-предпочитан вид за пивоварната промишленост е „ Типи “, като се използват към 80 хиляди тона.

„ Важно е да отбележим, че за годишна продукция 2023 година окончателните резултати демонстрират, че качеството на добития ечемик дава отговор на високите условия и стандарти за произвеждане на питие. Това акцентира още един път значимостта на пивоварната промишленост за земеделците, които отглеждат зърно “, акцентира още тя.

Заместник-министърът разяснява, че съдействието сред бизнесмени, изпълнителна власт и локалните управляващи е пътят, по който сполучливо може да се осъществя всяка инвестиция .

В събитието участваха и заместник-министърът на труда и обществената политика Десислава Георгиева, кметът на Хасково Станислав Дечев и изпълнителният шеф на „ Каменица “ АД Владан Матич.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР