Пивоварите у нас намаляват производството на бира в пластмасови бутилки.

...
Пивоварите у нас намаляват производството на бира в пластмасови бутилки.
Коментари Харесай

Пивоварите у нас намаляват производството на бира в пластмасови бутилки


Пивоварите у нас понижават производството на бира в пластмасови бутилки. Това демонстрират данни на Българската пивоварна асоциация. През 2021 година пуснатите на пазара бутилки са 1206 тона по-малко спрямо количествата за миналата година.

За предходната година делът на пластмасовите бутилки е 52%, а преди четири години е бил 60 на 100.

В сектора са си сложили високи цели, с цел да понижат потреблението на пластмаса, а оттова и въглеродния отпечатък. В тази пивоварна споделят, че с дребни стъпки това е допустимо.

„ В последните години не сме спирали в тази тенденция. Последно намалихме височината на гърлото на самата бутилка, което ни докара до 8% понижаване на тежестта на една опаковка “, сподели Атанас Атанасов, управител на пивоварна.

В един от заводите 10% от електрическата енергия, нужна за работата, се получава от слънчеви панели. Преди години за производството на литър бира са употребявани към 15 литра вода, през днешния ден това може да стене с 2 - 3 литра.

„ До 2025 година би трябвало да реализираме понижаване на силата, водата и ресурсите, а до 30-та година да сведем целия отпечатък на промишлеността до нула “, съобщи Ивана Радомирова от Съюза на пивоварите.

В центъра на София откриваме един магазин, който не оставя никакви боклуци. Идеята идва на Стойчо Наков и приятелката му.

„ То стартира от нашия персонален опит. Ние започнахме да живеем с по-малко пластмаса. Дойде въпросът по какъв начин да помогнем на повече хора да стартират да го вършат “, изясни Стойчо Наков.

Идеята е елементарна, само че работи.

„ Нашите клиенти си идват със лична опаковка. Ако са си не запомнили, може да се вземе от нас. Пълним и не генерираме никакви боклуци “, добави Стойчо Наков.

Идеята надвишава визията за " рециклиращо общество ". Целта е понижаване на потреблението на материали и сила и в последна сметка - никакви боклуци.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР