Пицата е сред най-разпознаваемите и най-предпочитани храни в света -

...
Пицата е сред най-разпознаваемите и най-предпочитани храни в света -
Коментари Харесай

Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят

Пицата е измежду най-разпознаваемите и най-предпочитани храни в света - тя от дълго време е прекрачила границите на италианската кухня и въпреки италианците ревниво да си я пазят, с нея се припознават хора от целия свят, всички възрасти. Добавяйки собствен дребен отпечатък върху разнообразните предписания.

Макар че я свързваме най-вече с Италия, концепцията да сложиш нещо върху разточено тесто и да го запечеш е позната от хилядолетия. И въпреки всичко думата „ пица “ идва от латинската дума „ pizza “, която значи „ потъмняване на кора от пожар “ и първи италианците поставили точно домат, риган и сирене - минимумът за това през днешния ден да назовем една храна пица.



Подобни на пицата храни се срещат във всички краища на земята. Древните гърци първи са пекли огромни кръгли плоски хлябове по времето на Дарий Велики („ палакинтос “ и „ пита “), на които слагали масло, чесън и билки. „ Мануше “ е храна, сходна на пица, в Ливан, “кока “ - в Каталуния, “инджера “ - в Африка, “паратха “ и „ наан “ - Индия, “фламкухен " от област Елаз сред Франция и Германия, “риеска “ от Финландия. В самата Италия плосък самун се изпича още под името „ фокача “ или „ пиадина “.

Пицата идва някъде към 16 в. от Неапол и е била сладка. Предлагана е като улична храна за небогати. С откриването на Америка и идването на доматите в Европа, сладката плънка се заменя с резени домати, подправки и зехтин - покрай това, което хапваме през днешния ден. С времето и съгласно района плънката се трансформира и обогатява. Кралица Маргарита Савойска (1851 - 1926) полюбопитствала за този тип " бедняшка " храна и поискала да опита. Нейният готвач Рафаеле Еспозито основава пица, която гарнира от патриотично възприятие в цветовете на италианския байрак - алено от доматите, бяло от моцарелата и зелено от пресния босилек. Кръщава пицата на своята кралица и по този начин се ражда първата класическа рецепта за пица - “Маргарита “.


През 2009 година в Неапол, при честване на 120-годишнината на пица Маргарита, пицолато (майстор на пици) сервира алегорично пица на актриса, облечена като Маргарита Савойска.

Италианците одобряват пицата доста съществено и имат разказана точната методика за пица Неаполитана - от продуктите, през технологията на приготвянето до метода на сервиране и предпазване. През 2010 година рецептата става предпазена по смисъла на Европейското право. За информация - единствено 9 пицарии (към 2019 г.) в Ню Йорк имат право да оферират Неаполитана като достоверна. Те имат документ от Verace Pizza Napoletana Association, която се грижи да съблюдава единствено това - претенциите за достоверност.

Други типичен пици са: Диабло, Куатро формаджи, Фунги, Прошуто, а най-популярната пица в Съединени американски щати е Пеперони.

Ето още 8 любопитни обстоятелството за пицата:

1. Първото заведение, за което се знае, че е предложило пица, е Antica Pizzeria, която е отворила в Неапол през 1738 година.

2. Най-дългата доставка на пица е през 2004 година, когато вегетарианска пица е превозена от Фелтъм, Англия, до Мелбърн, Австралия - пътешестване над 10,000 благи.

3. Всяка година в целия свят се продават 5 милиарда пици, от които 1 млрд е от поръчки за у дома. Най-много пица за у дома се поръчва в събота вечер.

4. Пицариите са 17% от всички заведения за хранене в Съединени американски щати. Първата вълна идва с италианските емигранти при започване на 20 век, само че същински известна и обичана става поради бойците, които се завръщат от Европа след Втората международна война.

5. Най-бързият пицар в света прави 14 пици за 2.35 минути и това е Уахид Оусъм (Waheed " Johnny " Awsim) от Ню Йорк - седемкратен победител. Състезанието се организира всяка година в Лас Вегас.

6. Най-скъпата пица коства 2,745 $ и е основана еднократно от Шеф Доменико Кролла. Оскъпяват я артикули като шотландска пушена сьомга, медальони от еленско месо, ядливо злато, омари, мариновани в най-хубавите коняк и шампанско, хайвер.

7. Първата замразена пица излиза на пазара през 1962 година - несъмнено, в Съединени американски щати.

8. Т.нар " Хавайска пица ", в която има ананас и която разделя феновете на пица на два крайни лагера, е измислена през 60-те в Онтарио, Канада, от Сам Панопулос, гръцки бежанец.

Пицата сплотява хора от целия свят поради своя усет, деловитост в приготвянето и многообразие на продуктите. Разбира се, пораждат разногласия като тези за ананаса или за аншоата върху пицата, за дебелината и коричката. Дали би трябвало да се яде с ръце или с вилица и нож. Дали да се прибавят сосове (никога не слагайте кетчуп или майонеза на пица пред италианец) или оптимално може да се поръси и листенца босилек или рукола. Но тези разногласия единствено демонстрират какъв брой персонално отношение има към нея. Колко е известна и с какъв брой обич е обградена.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР