Пистолети, пушки, боеприпаси - всичко може да бъде открито на

...
Пистолети, пушки, боеприпаси - всичко може да бъде открито на
Коментари Харесай

Любителите на огнестрелни оръжия в Маями защитават правата си след нападението във Флорида

Пистолети, пушки, муниции - всичко може да бъде намерено на Оръжейния панаир, който се организира в Маями през уикенда, даже полуавтоматичната пушка AR-15, каквато беше употребена при нападението против гимназия предходната седмица, при което бяха убити 17 души.

Така стартира разбор на Франс прес по тематиката, представен от Българска телеграфна агенция.

55-годишният Майк Валоун си купи такава за 600 $, с цел да обогати сбирката си от огнестрелни оръжия. Той към този момент има петдесетина.

Когато го питат за какво са му толкоз, той отвръща: " Защото по този начин съм решил. Конституцията ми дава право да ги владея и употребявам конституционното си право. "

Втората корекция на Конституцията на Съединени американски щати, датираща от 18-и век, в действителност подсигурява правото " на владение и носене на оръжие ".

В сряда 19-годишният Никълъс Круз откри огън по някогашните си съученици в гимназията в Паркленд, на север от Маями, и умъртви 17 души. Той употребява AR-15, оръжие, употребявано и в други всеобщи убийства: през 2017 година по време на концерта навън в Лас Вегас (58 убити), в черква в Съдърланд спрингс в Тексас (25 загинали) и през 2012 година в начално учебно заведение в Нютън, щата Кънектикът (26 починали, 20 от които деца).

Медиите " я трансформират в инструмент на злото, само че тя не прави нищо сама. Нужен е човек, който да вземе пушката, да се прицели и да стреля по някого ", твърди пред Агенция Франс Прес Майк Валоун.

След всяка пукотевица се възобновява дебатът сред тези, които желаят по-строг надзор - да вземем за пример основаването на единна система за инспекция на правосъдното и психиатрично досие преди всяка продажба на оръжие - и тези, които са срещу, преди всичко извънредно авторитетната NRA (Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия).

Но даже най-борбените деятели срещу оръжията са се отказали да желаят смяна на свещената Втора корекция и не се чуват политически гласове за конфискуване на оръжия.

" Фокусирането на дебата върху контрола над оръжията е неточност и това няма да спре човек, който е решен да извърши закононарушение ", счита Валоун, повтаряйки мотив на прооръжейното лоби.

" Имам оръжия, избрал съм да ги владея и нося. Но съм изцяло склонен, че не са за всеки. Трябва да има инспекции за всички, както за мен сега ", споделят той, до момента в който продавачът изследва досието му на компютъра.

В Съединени американски щати за пазаруването на оръжие нормално е задоволително да имаш чисто правосъдно минало . Но поддръжниците на засиления надзор считат, че това е незадоволително и желаят да се ревизират и данни за психическото положение купувачите. Такъв е казусът с килъра от Паркленд, който е минал " сред капките ".

Стрелбата в сряда " не е нещо, обвързвано с огнестрелните оръжия, а проблем на психологичното здраве " и младият палач " е трябвало да бъде разпознат в някоя база данни като човек, който има проблеми с душeвността ", твърди Фернандес.

Оцелелите от нападението оповестиха през вчерашния ден, че на 24 март ще провеждат огромен митинг във Вашингтон , с искане за по-строг надзор над оръжията. Но консервативния радио коментатор Ръш Лимбо предлага по-радикално решение: да се позволи прикрито носене на оръжие в университетите и колежите, с цел да може да се отговори на нахлуване.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР