„Писмото от Прокуратурата на Република България е официален документ, който

...
„Писмото от Прокуратурата на Република България е официален документ, който
Коментари Харесай

Иво Христов: Да заглушим истерията, че Радев иска служебен кабинет

„ Писмото от Прокуратурата на Република България е формален документ, който ГЕРБ побърза да огласи посредством народен представител от Европейската национална партия, за това да бъде нещо като европейска легализация на неговите изводи. Но знаете, че достоверността на въпросните фотоси и видеа беше доказана от доста други експертизи. В случая ЕНП прави опит да изпере репутацията на водача на ГЕРБ, с оглед присъединяване на партията в бъдещи управнически обединения. “

Това съобщи в ефира на предаването „ РеАктивно “ по Дарик радио Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент (S&D). Евродепутатът разяснява въпроса дали в Брюксел е налице формален документ, който потвърждава операция на фотосите с кюлчетата от спалнята на някогашния министър председател Бойко Борисов, каквото изказване огласи евродепутатът от ЕНП Томаш Здеховски.

По думите на Христов, Борисов ще получи индулгенция извън за това, че разруши националния консенсус по тематиката Македония.

„ Ако българският политически хайлайф беше останал обединен в отстояването на ветото, натискът щеше да се трансферира върху Скопие. Но Кирил Петков и Борисов поддадоха на натиска, което ни минимум не отваря пътя на Република Северна Македония към Европейски Съюз, а таман в противен случай: даде мотив за антибългарска нервност. Скопие е кандидат-член на Европейски Съюз от 2005 година и Брюксел търпеливо изчака 13 години да се изпълнят всички предусловия, сложени от Гърция. Сега Брюксел и президентът Макрон подцениха българската позиция, изключително в историческата ѝ част.

Вместо да застанат зад европейска София, те проправяха с напън пътя на Скопие към Европейски Съюз, с което ескалираха рецесията в нашата съседка. Ако Европейски Съюз беше застанал твърдо зад България, в случай че беше останал правилен на личните си критерии за участие, процесът щеше да бъде по-бавен, само че доста по-устойчив и ефективен. “

„ Общият интерес към властта изтри всевъзможни червени линии сред Политическа партия, Демократична България и Българска социалистическа партия. „ Демократична България “ има непростими грехове към българските жители. Това са политиците, които завладяха и провалиха антиолигархичния митинг от 2013 година и го върнаха в руслото на статуквото, като се коалираха с ГЕРБ. Демократична България и водачите на Политическа партия, които също са излезли отдолу под шинела на Демократична България, провалиха формулата на националното единство, която зададе президентът с двете служебни държавни управления, и в последните месеци управляваха като тривиално дясно държавно управление. Те предадоха националната позиция по Северна Македония, върнаха медиаторите в доставките на газ, вследствие на което имаме растеж на цените и всеобщо обедняване. Затова ще бъда сюрпризиран, в случай че президентът се поддаде на медийния шантаж и връчи мандата на Демократична България “, сподели още Иво Христов.

На въпрос на водещата дали е допустимо бъдещо ръководство на „ евроатлантическо болшинство “ и дали „ Продължаваме промяната “ и ГЕРБ могат да ръководят дружно, евродепутатът отговори: „ Не имам вяра в способността на тези партии да вземат самостоятелни решения, така че коалиция на Политическа партия, Демократична България и ГЕРБ е изцяло допустима. Какво ще рече евроатлантическа коалиция?

Всички български държавни управления от 1997 година до момента са евроатлантически – и постоянните, и служебните. В случая евроатлантизмът се обявява като знаме на обединението, с цел да се не помнят корупцията и беззаконието, които до неотдавна правеха такава коалиция невъзможна. За мен значимо е България да НЕ бъде въвлечена във войната. Това би трябвало да е критерият ни за оценка, а не формалните поръчки. “

Според Христов страната няма по какъв начин да остане без държавно управление, както настояват от партийните централи, тъй като Конституцията изключва подобен вакуум.

„ Трябва да заглушим нервността, че президентът желал да има служебно държавно управление. Това не зависи от него. Служебен кабинет има тогава, когато партиите се провалят в основаването постоянен. Разбира се, за предпочитане е страната да се ръководи от работещ парламент и постоянно държавно управление, само че когато то задълбочава рецесиите и множи проблемите, демокрацията дава излаз посредством предварителни избори. А икономическата и обществената рецесия са към този момент в ход.

Дефицитът в хазната нараства, лихвените проценти също, а държавното управление закъснява с издаването на дълга, което значи, че този кабинет ще завещае вероятно на идващия да поеме дълг при доста по-лоши условия и да носи отговорност за решението си. Може да го сложи и в неспособност да покрие обществените заплащания, което основава още по-големи опасности “, счита евродепутатът.

По думите му, в очите на хората кабинетът е изгубил доверие най-много поради повишаването на горивата, а безволието на ръководещите по македонския проблем също е признато като оскърбление от хората, които се интересуват от тематиката.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР