Писмо на Александър Йоловски дало основание за отмяна на машините

...
Писмо на Александър Йоловски дало основание за отмяна на машините
Коментари Харесай

ЦИК: „Сиела Норма“ постави в риск машинното гласуване

Писмо на Александър Йоловски дало съображение за анулация на машините за I тур
От компанията не са подписвали контракта в продължение на 13 дни

Комисията не е бавила удостоверяването

Централната изборна комисия уточни фирмата-доставчик на машините за гласоподаване и на софтуера за тях като провинен за проблемите по време на локалните избори в писмо до медиите. “В интервала от 03.10.2023 година до 15.10.2023 година изпълнителният шеф на “Сиела Норма ” АД не подписа контракта и не съобщи софтуера за локалните избори на ЦИК, което сложи в риск провеждането на машинното гласоподаване ”, пишат от ЦИК като право на отговор поради изказвания на Иван Тодоров, съакционер в сдружението пред bTV. Тодоров съобщи, че решението на ЦИК за анулация на машините по време на първия тур е нелегално, както и че ЦИК непрестанно бави периодите за машините преди избори и “това нещо се прави всякога и съгласно мен е съзнателно ”.

От ЦИК обаче изясняват в писмото до медиите, че лицензионното съглашение, с което Смартматик дава изключителните права на “Сиела Норма ” АД е изпратено на 13 септември, което е съображение за оповестяване на публичната поръчка за надграждане на софтуера. На 15 септември 2023 година ЦИК са поканили “Сиела Норма ” АД за присъединяване в публичната поръчка, а на 3 октомври, предстоящо, “Сиела Норма ” АД е избрана за реализатор на дейностите по надграждане на софтуера. “Изпълнителният шеф на “Сиела Норма ” АД подписа контракта и съобщи софтуера на 16 октомври 2023 година и в същия ден ЦИК даде софтуера на МЕУ, БИМ и БИС за засвидетелствуване. Изложените обстоятелства демонстрират, че ЦИК не е позволила закъснение в своите дейности, още по-малко съзнателно, споделят от ЦИК.

“Не дава отговор на истината изказванието, че ЦИК е приела решението за метода на гласоподаване на първи тур без получено писмо от МЕУ и без да изчака периода 17 ч. в предизборния ден, който съгласно господин Тодоров е избран в закон. Изборният кодекс не съдържа наредба, която дефинира краен период - ден и час за сключване на решението за засвидетелствуване на сходството ”, изясняват още от Централната изборна комисия. И напомнят, че ЦИК одобри решението си за анулация на машините на първия тур на локалните избори след уверението на министъра на електронното ръководство Александър Йоловски, че процедурата по засвидетелствуване на сходството е опорочена и той няма да подпише решение за засвидетелствуване на сходството. ЦИК се базират и на писмо на Йоловски, което е получено в ЦИК в 17,33 ч. на 27 октомври 2023 година Припомняме, че ден по-рано, на 26 октомври, ДАНС изготви информация за нерегламентирани дейности по снимане на изходния код на софтуера от заместникът на Йоловски - Михаил Стойнов.

“Не дава отговор на истината изказванието, че ЦИК съзнателно бави периодите за обезпечаване на машинно гласоподаване и че управлението е забавило предаването на машините и софтуера за засвидетелствуване до 16.10.2023 година, а изборите са планувани измежду лято ”, споделят още от Комисията. И показват, че от 9 юни до 25 юли 2023 година от ЦИК са сложили неколкократно пред премиера Николай Денков въпросите по отношение на софтуерното обезпечаване на машинното гласоподаване. След среща през август, която е извършена със съдействието на вицепремиера Мария Габриел и финансовият министър Асен Василев от Смартматик декларират, че ще дават изключителните си права върху основания от тях програмен продукт за гласоподаване на локални избори на “Сиела Норма ” АД.

Едно към едно от писмото на ЦИК
Проблемът с хартията заложен в Изборния кодекс


С последните промени и допълнения на Изборния кодекс от 30 декември 2022 година, законодателят разпореди на Печатницата на Българска народна банка доставката на профилираната хартия за машинно гласоподаване. Предвид императивно избрания в закона снабдител на хартията на 10.01.2023 година ЦИК изпрати на печатницата условията на производителя на машините Смартматик Интернешънъл Холдинг Б. В. за хартията, предопределена за работа на устройствата, в отговор на което Печатницата на Българска народна банка уведоми ЦИК, че разролването на шпула от 12,75 мм (1/2 инч) не е изпълнимо, защото в страната няма машина с такава техническа опция.

На 26.04.2023 година по отношение на подготовката на локалните избори Печатницата на Българска народна банка осведоми ЦИК, че към момента не разполагат с разролваща машина за работа с шпула от 1/2 инч и че за локалните избори не може да бъде доставена такава, заради което създадените ролки хартия ще бъдат с шпула от 1 инч.

Твърденията, че ЦИК съзнателно поръчва ексцентрична, некачествена хартия, която не дава отговор на техническите характерности, с която съзнателно поврежда машините, са погрешни и подвеждащи. Централната изборна комисия изрично отхвърля внушенията, че съзнателно и по неразбираеми аргументи поръчва по-скъпа хартия. Цената на профилираната хартия с спомагателна отбрана е посочена от Печатницата на Българска народна банка.

Видно от отчетите за оценяване на сходството на доставения вид машини, при инспекцията на условията способените органи установяват сходство сред устройствата за гласоподаване и хартията.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР