Писмата, писани на ръка, днес са рядкост. В повечето случаи

...
Писмата, писани на ръка, днес са рядкост. В повечето случаи
Коментари Харесай

Айнщайн, Гьоте, Ганди: седем вълнуващи писма

Писмата, писани на ръка, през днешния ден са необичайност. В множеството случаи си поддържаме връзка най-вече цифрово. Толкова по-голяма е насладата ни, когато намерим в пощенската си кутия писмо. И до през днешния ден са непокътнати забавни писмени документи от минали столетия - да вземем за пример писмата на известни персони. Представяме Ви седем от тях:

Елвис Пресли изпраща поздрави от Германия

" Съжалявам, че не мога да отговоря на всяко писмо до мен ", написа Елвис Пресли през 1959 година. Тогава той кара военната си работа в американската войска на немска земя. От 1958 до 1960 Пресли е боец в американска част, ситуирана в провинция Хесен. По това време кралят на рокендрола получава толкоз доста писма от свои фенове от целия свят, че се вижда заставен да им отговори със общоприетоо написан текст, в който апропо се споделя: " Ценя всеки един от Вас и всяко писмо, което получавам, ми оказва помощ да продължа по същия път ".

Алберт Айнщайн написа на Махатма Ганди

През 1931 Алберт Айнщайн написа до Махатма Ганди писмо, изпълнено с удивление: " Със своето дело Вие показахте, че и без принуждение могат да се реализиран забележителни неща, даже и измежду хора, които сами не са склонни да се откажат от използването на принуждение. Иска ни се да се надяваме, че Вашият образец ще окаже влияние и оттатък границите на Вашата страна и ще способства за това военните спорове да бъдат изместени от решенията на една интернационална инстанция, чието осъществяване ще се подсигурява от всички ". Ганди изпраща бърз отговор на Айнщайн и го кани в Индия. До персонална среща сред двамата обаче по този начин и не се стига.

Махатма Ганди написа на Адолф Хитлер

Толкова по-странно и неуместно звучи на този декор писмото, написано от Махатма Ганди през 1939 до Адолф Хитлер: " Скъпи приятелю ", написа Ганди, " повече от ясно е, че Вие сте единственият човек в света, който през днешния ден може да предотврати една война. Война, от която целият свят би оглупял. Ще се вслушате ли в апела на човек, който умишлено и небезуспешно се е опитвал да заобикаля всяко принуждение? ".

Апелът на Ганди обаче остава нечут. Само няколко седмици по-късно бойци на Вермахта навлизат в Полша, с което се поставя началото на Втората международна война.

Вирджиния Улф се сбогува със брачна половинка си

През 1941 английската писателка Вирджиния Улф написа вълнуващо писмо, с което се прости от брачна половинка си Леонард. " Ти ме подари с допустимо най-голямото благополучие. За мен ти бе всичко, което един човек може да бъде за другиго. Не имам вяра, че има други двама, които да са били по този начин щастливи, като нас, до момента в който не се появи тази ужасяваща болест ", написа Улф, която страдала от тежки депресии. Малко по-късно писателката избира гибелта.

Леонардо да Винчи си търси работа

Към 1480 година Леонардо Да Винчи написа писмо с 10 точки, в които акцентира качествата си, с цел да бъде назначен за боен инженер в двора на Лудовико Сфорца, по-сетнешния херцог на Милано. Писмото издава огромното самочувствие на създателя: " И в случай че упоменатите горе неща се видят някому невъзможни или неосъществими, то аз съм подготвен да ги показвам във Вашия парк или всяко друго място, посочено от Ваше Величество, комуто аз смирено се предлагам. " Сфорца назначава младия Да Винчи и няколко години по-късно му дава поръчка за известната картина " Тайната вечеря ".

Кралица Елизабет II изпраща рецепта

Записаните на ръка готварски предписания водят до най-хубавите резултати. Особено, когато са излезли отдолу под ръката персонално на английската кралица Елизабет Втора. Щастлив адресат на едно от тези писма през 1960 година става тогавашният американски президент Дуайт Айзенхауер, който не могъл да не помни усета на поднесените му в кралския замък в Лондон палачинки.

Няколко месеца по-късно кралицата му изпраща написана на ръка рецепта, която стартира с думите: " Тези количества са за 16 души. Ако желаете по-малък брой, сложете по-малко брашно и мляко, а останалите артикули могат да се употребяват в упоменатите количества. "

1700 писма от влюбения Гьоте

" Твоето наличие оказа чудотворно въздействие на моето сърце, не мога да ти опиша по какъв начин се усещам! ", написа през 1776 година Йохан Волфганг декор Гьоте, изпълнен с блян и любов към Шарлоте декор Щайн. Младият Гьоте написа общо 1700 писма до своята обичана, която е със седем години по-възрастна от него. Предполага се обаче, че тя не му е отвърнала с реципрочност, а е останала вярна на брачна половинка си. В продължение на няколко години Гьоте се пробва да не помни несподелената обич, пътувайки из Италия. Във Ваймар той се връща през 1788 година, където се среща с по-сетнешната си брачна половинка Кристиане Вулпиус.

Автор: Паула Рьозлер
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР