Писателката Юлия Спиридонова и художничката Капка Кънева са българските номинации

...
Писателката Юлия Спиридонова и художничката Капка Кънева са българските номинации
Коментари Харесай

Юлия Спиридонова и Капка Кънева са номинирани за наградата `Астрид Линдгрен` 2021 |

Писателката Юлия Спиридонова и художничката Капка Кънева са българските номинации за Мемориалната премия “Астрид Линдгрен ” 2021. На 21 октомври 2020 година номинираните създатели бяха оповестени на уеб страницата на възпоменателната премия на името на известната писателка. Пълният лист с номинации може да бъде забелязан на https://alma.se/en/nomination/candidates/.

Писателката Юлия Спиридонова и илюстраторката Капка Кънева са в листата с общо 263-ма претенденти от 69 страни. Новият лауреат на премията ще бъде разгласен на 13 април 2021 година Той ще бъде определен от жури от 12 души, назначени от шведския Национален съвет по просвета. Сред тях са писатели, литературоведи, художници, критици, библиотекари. Семейството на Линдгрен е показано от правнука ѝ Юхан Палмберг.

Тази година измежду претендентите има най-вече представители от Англия – 20 души. След тях са шведите с 14 номинирани.

" Днес повече от всеки път децата и подрастващите имат потребност от достъп до литература, която им разрешава да опознаят света ", сподели председателката на журито Бьол Уестин.

Наградата в памет на Астрид Линдгрен е най-значимата премия в света за постижения в региона на литературата за деца и юноши. Тя е учредена от шведското държавно управление през 2002 година Паричната ѝ награда е пет милиона шведски крони (500 000 долара). Именитата писателка Линдгрен умря през 2002 година на 1994 година Тя сътвори герои като Пипи Дългото чорапче, с които израстват генерации деца по света.

Юлия Спиридонова беше номинирана за премията и за 2020 година дружно с писателката Мая Дългъчева. Лауреат на премията в памет на Астрид Линдгрен за 2020 година през март стана южнокорейската илюстраторка и създател Баек Хи-на.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР