Писател от Южна Африка е тазгодишният носител на наградата Букър,

...
Писател от Южна Африка е тазгодишният носител на наградата Букър,
Коментари Харесай

Писател от Южна Африка получи наградата "Букър" за 2021 г.

 mymotto
Писател от Южна Африка е тазгодишният притежател на премията " Букър ", една от най-престижните в света на литературата, писана на британски език. Това е Деймън Галгут с романа си (The Promise), който ден преди оповестяването на името му бе любимец в заложните къщи.

Започнал да написа на 17 години, той бе номиниран три пъти - през 2003 година, 2010 година и в този момент, а " Обещанието " е деветият му разказ.

В него се наблюдава упадъкът на едно бяло южноафриканско семейство от времената на апартейда до наши дни. Заглавието идва от заричане семейството към чернокожата им икономка, че ще наследи къщата и земята, на която е издигната, само че не го извършват.

Писателят, който е на 57 години, е споделял, че като дете оцелява от раково заболяване и тогава книгите са били неговата разтуха. Когато се възвръща, към този момент има непреодолимо предпочитание да написа.

Роден в Претория, Галгут разяснява, че " мнозина имаха огромни упования от бъдещето и в този момент мнозина от нас считаме, че тези очаквания бяха попарени ". Малкото парче земя, за което се споделя в книгата му, е " просто едно от неизпълнените обещания ", добавя той.

Книгата бе оповестена през юни във Англия и бе посрещната доста добре от рецензията. Особено тъй като в по-малко от 300 страници ловко, на доста пластове, тъмно, само че и на моменти с възприятие за комизъм, скачайки от хората към мислите на хиена и куче, споделя историята на Южна Африка и комплицирания ѝ преход от апартейда към многорасова народна власт.

 Писател от Южна Африка получи премията

Няма ограничавания от коя страна е претендентът за наградата, стига книгата му да е издадена във Англия или Ирландия в последните 12 месеца. До 2013 година " Букър " получаваха единствено жителите на страни от Британската общественост, Ирландия, Южна Африка или Зимбабве. Първата гала е през 1969 година и първото име на премията е " Букър - Макконъл ", включващо спонсора, който е комерсиална компания. Само " Букър " става през 1986 година От 2019 година финансова поддръжка - с наградата върви и сума от 50 хиляди паунда - оказва благотворителният фонд Crankstart на американския вложител Майкъл Мориц и брачната половинка му Хариет Хейман.

Сред популярните носители са петима писатели, които по-късно са удостоени с Нобелова премия за литература: Уилям Голдинг, Надин Гордимър, Видиадхар Сураджпрасад Найпол, Джон Максуел Кутси и Кадзуо Ишигуро.

Близо до любимеца бяха възможностите на " Изумление " (Bewilderment) на Ричард Пауърс. Сред шестте финалиста имаше и разказ ( " Никой не приказва за това ", No One is Talking About This), който е първият на своята авторка - Патриша Локууд. Друга специфичност на тазгодишния конкурс е, че до финала стигна единствено един създател от Англия - Надифа Мохамед с The Fortune Men.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР