Пилотен проект на Програма за подобряване на говорната среда при

...
Пилотен проект на Програма за подобряване на говорната среда при
Коментари Харесай

Подобряват говорната среда при най-малките варненчета

Пилотен план на Програма за възстановяване на говорната среда при деца от 24 до 36 месечна възраст започва Дирекция " Здравеопазване " към Община Варна, взаимно с откриватели и студенти от Медицински университет - Варна, водени от проф. доктор Виолета Йотова.
Целта на програмата е да се наблюдава речниковият ресурс и потреблението му измежду малчуганите в няколко яслени групи в морската столица и да се подхващат съответните дейни дейности за постигане на нужните за възрастта индикатори.

Общоизвестен факт е, че развиването на децата зависи от грижите на възрастните още от най-ранна възраст. Обикновено това е майката, а откакто детето навърши 1 годинка вземат участие всички членове на фамилията. Все по-често обаче се постанова фамилиите да употребяват услугите на детски ясли за развъждане на малчуганите от 1-ва до 3-годишна възраст. Доверявайки се на личния състав в детските ясли, родителите би трябвало да знаят, че грижите се отнасят освен за физическата среда, храна и сън на децата им, само че и за тяхното интелектуално развиване. Особено значимо място в това развиване заема говорната среда на децата във времето, когато са будни. Доказано е, че те би трябвало да чуват и обменят към 1200 думи на час, с цел да могат да развиват говорните и интелектуалните си качества, както и да реализират по-добри триумфи в учебно заведение на по-късен стадий.

По тази причина Дирекция " Здравеопазване " към Община Варна започва Програмата за възстановяване на говорната среда при деца от 24 до 36 месеца. Проектът ще се организира в два поредни стадия. В първия стадий в продължение на една седмица откривателите и студенти от МУ-Варна ще мерят количеството диалект при децата в няколко варненски ясли. Във втория стадий медиците и студентите, взаимно с личния състав на детската ясла, ще организират в продължение на 5 седмици дейни занимания с децата. Резултатът, който чакат експертите е увеличение на речниковия ресурс на децата, както и на опциите им за връзка посред им. След отчитане на позитивни резултати Програмата ще бъде въведена във всички детски ясли на територията на Община Варна и ще се предложи на национално равнище.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР