Пилотът на Ред Бул Макс Верстапен спечели Гран При на

...
Пилотът на Ред Бул Макс Верстапен спечели Гран При на
Коментари Харесай

Верстапен спечели Гран При на Япония и стана световен шампион


Пилотът на Ред Бул Макс Верстапен завоюва Гран При на Япония, откакто надпреварата бе възобновено след към два часа закъснение, на второ място приключи Серхио Перес, поради наказването на Льоклер, който остана трети. След тези резултати, Макс Верстапен публично стана повторен международен първенец във Формула 1.

Шарл Льоклер направи страховит старт на конкуренцията и за малко излезе на първото място, само че Верстапен се пребори с водача на Ферари на първия завой, с цел да си върне водачеството.

Доста съществени проблеми в старта на надпреварата, Карлос Сайнц се завъртя самичък и завърши конкуренцията след удар, а това докара до кола за сигурност още при започване на Гран При на Япония, а малко по-късно бе даден и червен байрак. Себастиън Фетел също се удари и то с Фернандо Алонсо. Пилотът на Астън Мартин се завъртя и излезе от пистата, само че остава в борбата. Алекс Албън обаче също напуща след проблеми с колата.

Червеният байрак пристигна в третата обиколка и докара до съществено закъснение на надпреварата. Пилотите започнаха да се приготвят за рестартиране на надпреварата, само че се чака то да бъде възобновено зад кола за сигурност. По всичко наподобява, че и това съревнование ще приключи след приключване на времевия предел, а не изминаване на всички обиколки, поради огромното закъснение. Условията на пистата не се усъвършенстват, а на " Сузука " става все по-мокро.

Подновяването на надпреварата още веднъж бе забавено, поради влошаващото се време. Вече един час от началото на Гран При на Япония отмина, а по предписание остават още два от времевия предел. Именно този предел стартира да изтича, а единствено един час и половина преди края на надпреварата, водачите към момента бяха в боксовете си, а надпреварата спряно.

За да може водачите въпреки всичко да получат част от точките, те би трябвало да създадат още спортни обиколки, без кола за сигурност, защото това не се случи първоначално, тъй като колата за сигурност се появи още в първата обиколка, което оставя доста въпросителни дали въобще ще има съревнование в Япония, откакто изискванията не се усъвършенстват, а остава малко над час от времевия предел към 9:50 часа българско време.

Големият скандал, който раздруса надпреварата бе излизането на трактор на пистата, до момента в който към момента има коли на нея. Осем години след съдбовния случай на Жул Бианки в Гран При на Япония Формула 1 се размина с нов случай на дъждовната пистата „ Сузука “, откакто още веднъж трактор навлезе на пистата, до момента в който на нея се движеха коли. Тракторът трябваше да измъкне разрушения автомобил на Карлос Сайнц, след удара на испанеца. В същото време обаче около това място мина и Пиер Гасли, който бе направил изключително прекъсване в бокса, откакто събра едно рекламно пано, когато мина около случая на Сайнц. Всички водачи използваха обществените мрежи и времето по време на аления байрак да изразят недоволството си от организацията в Япония и излизането на този трактор.

Официално известие от комисарите разкри, че надпреварата въпреки всичко ще се възобнови в 16:15 локално време (10:15 българско). Все още не е ясно под какъв тип ще се случи това, дали ще е действителен старт или ще има няколко обиколки зад кола на сигурност. Именно това се случи, водачите излязоха на трасето зад колата за сигурност. Дъждът наподобява много по-лек, а Хамилтън се включи по радиото и дефинира пистата като " много по-добра ".

Рестартът бе официализиран, а той ще се състои, когато колата за сигурност се прибере, а Макс Верстапен възобнови конкуренцията. Докрая на времевия предел ще остават към 40 минути за съревнование. Условията обаче още веднъж се утежниха бързо и въпреки всичко колата за сигурност се прибра и надпреварата стартира!

Само 25 минути преди края на надпреварата, Льоклер изоставаше на към 7 секунди от Макс Верстапен, само че държеше най-бързата обиколка в конкуренцията. Верстапен към момента може да стане международен първенец през днешния ден. Чеко Перес също изоставаше много от водача на Ферари, а на четвърто място бе Естебан Окон, който бе притискан от Хамилтън, който бе на по-малко от секунда зад него. Разликата сред Льоклер и Верстапен продължи да се усилва, а монегаскът изрази терзания за комплекта си гуми и искаше да влезе в бокса, само че от там го отхвърлиха, тъй като той би изгубил прекомерно доста позиции на пистата.

Дори Серхио Перес стартира да настига Шарл Льоклер, който явно изпитваше компликации на пистата, 15 минути преди края на Гран При на Япония.7 минути преди края на надпреварата, Чеко се залепи за Льоклер, вероятно изпреварване ще донесе купата на неговия съотборник - Верстапен.

Чеко Перес нападна непрекъснато, само че Льоклер устоя на офанзивите и приключи на второ място, което значи, че Верстапен няма да е международен първенец в днешния ден. На последния завой от конкуренцията обаче водачът на Ферари излезе от пистата, а по-късно затвори Перес много съществено и рискува случай. Инцидентът може и да бъде прегледан за наказване на монегаска.

Шарл Льоклер бе осъден с 5 секунди за случая с Перес, единствено един завой преди края на надпреварата, което донесе втората купа на Макс Верстапен!

Естебан Окон резервира четвъртото си място от Хамилтън, който остана пети, а другите водачи в топ 10 се подреждат по следния метод:

 
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР