ПиксабейСеверната ни съседка Румъния е доста по-ориентирана към Запада, отколкото

...
ПиксабейСеверната ни съседка Румъния е доста по-ориентирана към Запада, отколкото
Коментари Харесай

INSCOP: 81 % от румънците предпочитат ЕС, САЩ и НАТО пред Русия и Китай

Пиксабей

Северната ни съседка Румъния е много по-ориентирана към Запада, в сравнение с България.

81% от румънците считат, че страната им би трябвало да избере Запада, най-вече Европейски Съюз, Съединени американски щати и НАТО, когато стане въпрос за политически и военни съюзи, осведоми Аджерпрес, базирайки се на изследване на INSCOP, съобщи news.bg.

10,4% от респондентите са на мнение, че Румъния би трябвало да избере Изтока, изключително Русия и Китай, до момента в който 8,6 на 100 не знаят или не са дали отговор на въпроса.

61,4 на 100 от респондентите мислят, че членството на Румъния в Европейски Съюз носи преимущества, до момента в който 35,2% считат противоположното.

Други 31,9% показват мнение, че като страна членка Румъния би трябвало да следва разпоредбите на Европейски Съюз, даже и когато националните ползи са наранени, докато 64,2% смятат, че Румъния би трябвало да отбрани националните си ползи, когато са в несъгласие с разпоредбите на Европейски Съюз, даже и при риск да изгуби еврочленството си.

77,5% от интервюираните споделят, че ЕС не би трябвало да се разпада през идващите години, до момента в който 16% са на противоположното мнение.

Социологическото изследване демонстрира още, че 66,6% от румънците считат, че НАТО ще отбрани Румъния при положение на експанзия, до момента в който 29,3 на 100 мислят, че страната ще би трябвало да се пази сама, в случай че има подобен сюжет.

От интервюираните 75,4% са съгласни, че американските военни бази в Румъния ще оказват помощ за отбраната на страната при положение на външна опасност. 20% не са съгласни с това.

71,3% считат, че САЩ имат позитивно въздействие върху Румъния, до момента в който 16,9% смятат това за Русия.

Що се отнася отношението на румънците към Русия, 61,7% са на мнение, че Москва вреди на страната им, до момента в който 19,1% мислят, че им оказва помощ. В същото време 55,8% имат вяра, че западните страни оказват помощ на Румъния, до момента в който 32,1% мислят, че им вредят.

Проучването е извършено между 1 и 12 март и в него са взели участие 1100 респонденти. Статистическа неточност е +/-2,95%.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР