ПиксабейИма изгледи световната инфлация скоро да спре и причина за

...
ПиксабейИма изгледи световната инфлация скоро да спре и причина за
Коментари Харесай

Прогноза: Инфлацията ще намалява заради слабите резултати на китайската икономика

Пиксабей

Има изгледи международната инфлация скоро да спре и причина за това е слабия растеж на китайската стопанска система. 

Глобалната инфлация, която рязко се ускори през последните 2-3 месеца, ще стартира да спада, тъй като излезлите данни за растежа на Китай през третото тримесечие са доста ниски, написа 19 минути.

Между 1 юли и 1 октомври световната фабрика бележи единствено 4,9% напредък на годишна база при 7,9% или съвсем двойно повече през предходното тримесечие. Китай се движи под прогнозата за 5,2% напредък, която имаше за летните месеци, цитира данните Гардиън данните на китайското национално статистическо бюро.
Това значи, че ще понижава търсенето на първични материали от страната, което пък би трябвало да успокои истеричните котировки на енергоносителите, които подвигнаха цените им, а оттова и на другите първични материали и артикули в целия свят.
Много по-голям може да бъде спадът, в случай че продължи драмата на имотния пазар в страната, където мнозина чакат да се разиграе рецесия, която да бъде по-тежка от американската през 2007 година, довела до световния финансов и стопански прелом от 2008 – 2011 година, която и ние ясно усетихме. Спадът на новото строителство е гръмовен: 13,54% на годишна база, като три месеца подред има двуцифрен срив.
Тази злополука ще се задълбочи, защото едвам преди дни беше публично разгласен банкрутът на колоса Evergrande Group, т.е. данните за срутва на тази голяма компания, втора по величина в страната, ще се отразят на данните в това тримесечие. Става дума за мегафалит от 300 млрд.долара – 5 пъти повече от Брутният вътрешен продукт на България. А секторът на строителството и недвижимостите дава 25% от Брутният вътрешен продукт на Китай.
Ръстът, измерен тримесечие към тримесечие е още по-стряскащ – единствено 0,2% на третото към второто, при 1,2% на второто към първото. При още едно сходно тримесечие за първи път от 1977 година ще може да се отвори тематиката за криза в китайската стопанска система, което ще значи и отиване към ниски равнища на растежа на международното стопанство. Сегашните данни са най-ниските от старта на тримесечните съпоставения в страната, подложен през 2010 година
Само първите вести за тези данни смъкнаха цената на петрола с 1 $, само че наклонността е надолу.
„ Втората по величина стопанска система в света имаше впечатляващо постпандемично възобновяване, само че очевидно то губи пАра ”, разяснява Гардиън.
Шефът на китайската централна банка И Ганг счита, „ е „ стопанската система се оправя ”, само че чака „ опасности от банкрут за недобре ръководени компании ”, а с това и „ оперативни усложнения за дребни и междинни по мярка банки ”, които управляващите „ следят изкъсо, с цел да не се сътвори риск за цялата система ”. Той признава, че „ икономическият растеж малко се забави ”, но властите щели „ да се опитат да предпазят проблемите на Evergrande да се разпространят върху други огромни компании за недвижимости и да се сътвори риск за цялата система ”.
За да няма вълна от банкови банкрути, свързани с очертаващата се от ситуацията на пазара за недвижимости ипотечна злополука, централната банка на Китай сега рефинансира дребни и междинни трезори с проблеми, както Българска народна банка правеше с нашите през 1996 година преди верижните дефолти на десетки родни трезори в границите на месеци.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР