Пикът на заболяването от западнонилска треска е през есента. Очакват

...
Пикът на заболяването от западнонилска треска е през есента. Очакват
Коментари Харесай

Лекар очаква още заразени със западнонилска треска у нас

Пикът на болестта от западнонилска тресчица е през есента. Очакват се още случаи на инфектирани у нас.

Това сподели в ефира на "Здравей, България " шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев.

Според него е належащо да се вземат редица защитни ограничения като прилагане на препарати срещу инсекти, слагане на комарници по прозорците и да не се посещават места, където има доста комари.

За първи път тази година западнонилската тресчица умъртви човек в България.

Почина 84-годишен мъж от ямболското село Ботево.

"В началото на лятото предупредихме, че би трябвало да се вземат ограничения против комари. Само от предходната седмица доказаните случаи са четири - от селища към Бургас, от Шумен и един пациент се намира във ВМА в столицата “, сподели професорът.

На 200 души, ухапани от комари, които носят западнонилска тресчица, заболява единствено един, изясни Кантарджиев. Комарите смучат кръв от прелетни птици, които носят вируса, и по този начин го предават на хората.

“Проявата на болестта е със засягане на централната нервна система. Човек губи схващане или се дезеориентира. Лечението на инфекцията е единствено симптоматично. Лечение против самия вирус няма . От 10 болни с инфектиране на мозъка, 8 или 9 оздравяват, като след няколко месеца са изцяло здрави. Остатъчни феномени при тази болест са доста редки “, сподели още шефът.

Кантарджиев добави още, че е доста значимо през пролетта, преди разлистването на дърветата, да се вземат ограничения за заличаване на комарите във водоемите.

Внимание: Епидемия от нилска тресчица в прилежащи Гърция и Сърбия

Първи случай на нилска тресчица в България

За пръв път засякоха тигрови комари в Пловдив

Открити са рискови тигрови комари в жилищна постройка и адвокатска фирма в Бургас

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР