Пикът на пътуванията след мъчителния тригодишен период на пандемия отново

...
Пикът на пътуванията след мъчителния тригодишен период на пандемия отново
Коментари Харесай

Градовете и държавите, в които първо плащаш, после разглеждаш

Пикът на пътуванията след мъчителния тригодишен интервал на пандемия още веднъж сложи на дневен ред казуса със свръхтуризма в известните дестинации.

Като мярка за ограничение на натиска от гости, някои местоположения още предходната година вкараха туристически налог, а други последваха образеца им тази година.

Всички, пътуващи в чужбина, евентуално към този момент са плащали такава такса. Възможно е в никакъв случай да не сте я забелязали – защото от време на време е включена в самолетните билети или в таксите, които плащате в хотела си.

Ново изследване на Euronews актуализира информацията за градовете и страните, в които туристите първо заплащат, а по-късно влизат и преглеждат.

Туристическият налог в Барселона нараства

Градските управляващи оповестиха, че туристическият налог в Барселона ще бъде повишен през идващите две години.

От 2012 година насам посетителите на каталунската столица би трябвало да заплащат както районния туристически налог, по този начин и спомагателна такса за целия град.

На 1 април градските управляващи усилиха общинската такса на 2,75 евро. Второто нарастване ще се случи следващата година на 1 април, когато таксата ще нарасне на 3,25 евро.

Данъкът се ползва за гости, които са отседнали в публични туристически места за настаняване. Съветът съобщи, че приходите ще бъдат употребявани за финансиране на инфраструктурата на града, в това число за възстановяване на пътищата, автобусните услуги и ескалаторите.

Валенсия вкарва туристически налог следващата година

Валенсия разгласи, че ще вкара туристически налог за пътуващите, които отсядат във всички типове места за настаняване в района, в това число хотели, хостели, жилища и къмпинги.

Той ще влезе в действие в края на 2023 година или при започване на 2024 година

Посетителите ще би трябвало да заплащат сред 50 цента и 2 евро на вечер според от определеното от тях място за настаняване, за интервал до седем нощувки.

Властите настояват, че таксата ще бъде ориентирана към устойчивото развиване на туристическия бранш в района. Постъпленията ще бъдат употребявани и за обезпечаване на по-достъпни жилища за локалните поданици в горещите точки на туризма.

Олхао таксува туристите от 2023 година

Олхао, известен измежду туристите португалски риболовен град, стартира да събира такса от посетителите в размер на 2 евро за нощувка сред април и октомври.

Данъкът ще бъде понижен на 1 евро сред ноември и март. Той няма да се ползва за деца под 16-годишна възраст и ще бъде стеснен до пет нощувки - т.е. най-много 10 евро за едно пътешестване.

Според локалните управляващи таксата се употребява за минимизиране на въздействието на туризма, в това число за възстановяване на чистотата и сигурността.

Тайланд има проблеми с туристическата такса

Тайланд вкарва туристическа такса в размер на 300 бата (8 евро).

Първоначално се очакваше тя да влезе в действие в края на 2022 година, само че неналичието на изясненост по отношение на метода на използването ѝ докара до закъснение. След като самолетните компании алармираха за спомагателни опасения, в този момент наподобява, че въвеждането на таксата е отсрочено от юни за септември 2023 година

Миналата година шефът на Тайландския орган по туризъм съобщи пред Ройтерс, че част от таксата " ще бъде употребена за грижи за туристите ", защото е имало случаи, когато здравната застраховка не ги е покривала.

Тя ще помогне и за финансирането на по-нататъшното развиване на туристическите атракции, като да вземем за пример Големия замък в Банкок.

Венеция вкарва туристическа такса за еднодневни визити

От 2024 година Венеция ще стартира да събира такси от туристите, които посещават града за един ден.

Таксата беше отлагана неведнъж, само че най-сетне се обрисува 30-дневен експериментален интервал през пролетните и летните уикенди следващата година. Точните дати към момента не са доказани.

Предстоящият туристически налог " не е инструмент за печелене на пари ", се споделя в изказване на града. Постъпленията от входните такси ще отидат за услуги, които оказват помощ на жителите на града, в това число посредством поддръжка, разчистване и понижаване на разноските за живот.

Целият Европейски Съюз вкарва туристическа виза през 2024 година

От 2024 година жителите на страни отвън Европейски Съюз, в това число американци, австралийци, британци и други пасажери от страни отвън Шенгенската зона, ще би трябвало да попълнят заявление за 7 евро, с цел да влязат в страната.

Лицата под 18 години или над 70 години няма да заплащат такса.

Схемата трябваше да стартира да се ползва до ноември 2023 година, само че се сблъска със закъснения, свързани с новата система за влизане/излизане (EES) на Европейски Съюз.

За доста страни туристическата такса е нещо като налог върху устойчивостта на всеки клиент. Парите отиват за поддържане на туристическите обекти и запазване на естествените запаси, отбелязва Euronews.

България също ползва туристическа такса за нощувки. Тя обаче е доста ниска и варира според от региона и класификацията на хотела - до към 1,50 евро на човек.

Ето какви са разпоредбите в други страни в Европа и света.

Австрия

В Австрия плащате налог върху нощувките, който варира според от това в коя провинция се намирате. Във Виена или Залцбург ще платите в допълнение 3,02% от сметката за хотел на човек.

Белгия

Туристическият налог в Белгия се ползва и за местата за настаняване, за всяка нощувка, която прекарвате там.

Понякога таксата е включена в цената на стаята в хотела, само че някои отделят разноските и ги вършат спомагателна такса, тъй че би трябвало деликатно да ревизирате сметката си.

В Антверпен и Брюж се начислява такса за стая. Таксата в Брюксел варира според от размера и категорията на хотела. Като цяло тя е към 7,50 евро.

Бутан

Докато туристическите такси в множеството страни са под 20 евро, в Бутан те са извънредно високи.

Минималната дневна такса за множеството чужденци е 228 евро на човек дневно през високия сезон и малко по-малко през ниския.

Но тя покрива доста неща, в това число настаняване, превоз в страната, лидер, храна и входни такси.

Карибски острови

На множеството  острови към цената на хотела се прибавят туристически такси или такса за тръгване.

Антигуа и Барбуда, Аруба, Бахамските острови, Барбадос, Бермудските острови, Бонайре, Британските Вирджински острови, Каймановите острови, Доминика, Доминиканската република, Гренада, Хаити, Ямайка, Монсерат, Сейнт Китс и Невис, Сейнт Лусия, Сейнт Маартен, Сейнт Винсент и Гренадини, Тринидад и Тобаго и Американските Вирджински острови имат такса за посетителите. Тя варира от 13 евро на Бахамите до 45 евро на Антигуа и Барбуда.

Хърватия

Хърватия увеличи туристическата си такса през 2019 година Повишената ставка обаче се ползва единствено по време на пиковия сезон през лятото.

Посетителите заплащат към 1,33 евро на човек на вечер.

Чехия

В Чехия би трябвало да платите туристическа такса единствено когато посещавате столицата Прага.

Тя е доста дребна (под 1 евро) и се заплаща на човек за до 60 нощувки. Таксата не се ползва за деца под 18 години.

Франция

Във Франция би трябвало да се заплати " taxe de séjour ". Той се прибавя към сметката на хотела и варира според от града, в който се намирате.

Ставките варират от 0,20 евро до към 4 евро на човек за нощувка.

Туристически горещи точки като Париж и Лион употребяват тези пари за поддържане на туристическата инфраструктура.

Германия

В Германия съществува така наречен " налог просвета ", както и " налог легло " в градове като Франкфурт, Хамбург и Берлин.

Таксата е към 5 % от сметката в хотела.

Гърция

Туристическият налог в Гърция се дефинира според от броя на звездите в хотела или броя на стаите, които наемате. Тя може да бъде до 4 евро на стая.

Въведен е от гръцкото Министерство на туризма, с цел да помогне за понижаване на дълга на страната.

Унгария

Туристическите такси в Унгария се ползват единствено в Будапеща.

Пътуващите би трябвало да заплащат в допълнение 4% всяка нощ въз основа на цената на стаята си.

Индонезия

Туристическите такси в Индонезия се ползват единствено в Бали.

Чуждестранните гости на индонезийския остров би трябвало да заплатят такса в размер на 9 евро.

Съобщава се, че приходите от налога отиват за стратегии, които оказват помощ за опазването на околната среда и балийската просвета.

Италия

Туристическите такси в Италия зависят от мястото, където се намирате.

Таксата в Рим варира от 3 до 7 евро на вечер според от типа на стаята, само че някои по-малки градове събират повече.

Япония

В Япония таксата е под формата на налог при тръгване. Посетителите заплащат 1000 йени (около 8 евро), когато напущат страната.

Официалният уеб страница за туризъм на страната твърди, че този дребен налог има " забележителен принос " за стопанската система.

Малайзия

Туристическият налог в Малайзия е закрепен и се ползва за всяка прекарана нощ. Той е към 4 евро на вечер.

Нидерландия

В Нидерландия има туристически налог върху земята и водата.

В Амстердам той възлиза на 7% от цената на хотелска стая.

Португалия

Ниският туристически налог в Португалия се заплаща за нощувка на човек и се ползва единствено за посетители, които са навършили 13 години.

Той е към 2 евро и понастоящем се ползва в 13 от 308-те общини на Португалия, в това число градовете Порто, Лисабон и Фаро.

Трябва да го платите единствено през първите седем дни от престоя си.

Словения

Туристическата такса в Словения варира според от местоположението и категорията на хотела.

Той е малко по-висок в по-големите градове и курортните селища, в това число Любляна и Блед - към 3 евро.

Испания

Ако се отправяте към Ибиса или Майорка, ще би трябвало да платите туристическа такса.

Устойчивият туристически налог, който се ползва за ваканционните места за настаняване на испанските Балеарски острови се ползва и за всеки екскурзиант на възраст над 16 години.

В разгара на сезона данъкът може да доближи до 4 евро на вечер.

Швейцария

Туристическият налог в Швейцария варира според от обитаемото място. Цената е за нощувка и за човек и е към 2,20 евро.

Офертите за настаняване нормално не включват туристическия налог - той се показва като обособена сума, тъй че е по-лесно да се следи. И се ползва единствено за престой под 40 дни.

Съединени американски щати

В по-голямата част от Съединени американски щати се начислява хотелски налог или налог за настаняване на пасажери, които наемат жилище. Нарича се още налог върху заетостта.

Таксите се ползват в хотели, мотели и бистра за хранене.

Най-високата ставка е в Хюстън, където данъкът върху сметката за хотел е 17%.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР