Пикът на инфлацията ще бъде през март и април, не

...
Пикът на инфлацията ще бъде през март и април, не
Коментари Харесай

Асен Василев не очаква инфлацията да стигне 10%

Пикът на инфлацията ще бъде през март и април, не чакам инфлацията да мине 10% през тази година, а да се движи в диапазона 5-7% до 8%. Това съобщи вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в изявление за Българска национална телевизия.

Вицепремиерът и финансов министър чака Бюджет 2022 година да бъде признат до края на февруари. Той дефинира бъдещия бюджет като „ обществен “, тъй като в него са заложени ограничения за поддръжка в редица сфери.

„ За пръв път бюджетът, който внасяме, стъпва на действителни данни, а не на планирани “, съобщи Василев и заяви главните параметри:

„ Растежът е 4,8%, инфлацията – 5-6%, дефицитът без коронавирус ограниченията е 2,5%, а с тях – 4% “.

Финансовият министър уточни, че са заложени доходи, които са относително консервативни, като се регистрира растежа на стопанската система, инфлацията и усъвършенстваната събираемост.

Причината в средата на годината да се направи актуализация на Бюджет 2022 е, че огромна част от съдружните политики би трябвало да бъдат създадени и устойностени.

„ Запазва се обществената поддръжка за здравния бранш и 1000 лв. за медиците на първа линия. Има планувани повече средства за доболничната помощ. Сектор опазване на здравето ще получи над 1 милиард лв. повече. Правилната политика не е да се усилват изключителните заплащания, а да се откри метод лекарите да получават естествени заплати. Министерство на здравеопазването работи със здравната каса парите да стигнат до лекарите “, сподели Василев.

По отношение на данъчната система Асен Василев съобщи: „ Не планувам Данък добавена стойност да се понижи, продължаваме данъчната политика от предходната година “.

Пенсионните осигуровки също няма да бъдат променяни, даде обещание той. Неговото персонално мнение е, че би трябвало да се види какъв е приносът на всеки един човек за системата и на тази база да се дефинират пенсиите.

Асен Василев съобщи, че би трябвало да се разшири обсега на ваучерите, които с изключение на за храна, ще могат да се употребяват за битови сметки – ток, вода, парно. „ Идеята е да се усили сумата и общият размер на ваучерите “, добави той.

Планът за възобновяване и развиване, по който към момента се работи, най-вероятно ще бъде импортиран през март в Еврокомисията.

В новия вид България няма да построява газова централа, която ще бъде сменена с други енергийни планове. „ Това е напълно мое решение, не е взето под напън. Имаше потребност министерството на енергетиката да огледа по-детайлно какви са другите възможности. Ако в този момент построим газова централа, след 10 години може да имаме същия проблем какъвто имаме с въглищните, които в този момент би трябвало да затваряме “, сподели Василев.

На въпрос дали сме подготвени да загубим пари по проекта, финансовият министър посочи: Парите по проекта се дават за осъществяване на избрани промени. Ако тези дейности не се извършат, ние няма да получим тези пари.

Василев се надява Българска народна банка да има собствен гуверньор в най-скоро време, въпреки че процедурата по желание още да не е почнала. Бъдещият шеф на Българска народна банка ще има историческа роля, тъй като ще би трябвало да вкара страната ни в еврозоната. Той би трябвало да се употребява с извънреден престиж. Василев съобщи, че не е коментирал този въпрос със Симеон Дянков, чието име се завъртя в медиите.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР