Пикът на африканската чума по свинете приключи, но кризата -

...
Пикът на африканската чума по свинете приключи, но кризата -
Коментари Харесай

Министър Десислава Танева: 20-21% са загубите по свинете от чумата

Пикът на африканската чума по свинете завърши, само че рецесията - никога. Трудностите по използването на правила, ограничения и правила във всяка част от публичната верига, засягаща развъждането на домашната свиня и пътя й до крайния консуматор, предстоят. В европейски страни, в които заболяването е влезнала, не е излязла до момента. Това съобщи в Първомай министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Тя уточни, че загубите от поголовието на прасетата у нас са 20-21%. За тях към този момент сме получили европейско съфинансиране за компенсациите на засегнатите. В момента министерството води диалози с Европейска комисия за отварянето на нова мярка 5 от Програмата за развиване на селските региони, която да бъде ориентирана към стопани, потърпевши от огнищата на африканската чума. Идеята е те да бъдат подкрепени на 100% за репопулирането на прасетата и на 80 % - за разноските за биосигурност. Очаква се връзката с Европейска комисия да завърши в края на т.г. Министър Танева е безапелационна, че оттук насетне в промишлените и домашните свинеобекти ще би трябвало да се съблюдават нови ограничения за хигиена.

" А те са обикновени -прасетата да са с ограда, да не са дружно с други животни, фуражът им да се съхранява вярно, а хората да си сменят облеклата след излизане от стопанството ", изясни тя. По думите й освобождението на шефа на Българската организация по сигурност на храните доктор Дамян Илиев било планувано преди месеци. Рокадата била обявена още лятото.

" Не считам, че промяната в която и да е конструкция, следва да е PR събитие ", сподели земеделският министър. Танева разгласи, че ще бъде вдигната възбрана за дърводобив за огромна част от възбранената зона от 200 кв. м горски площи. Там не се позволяваше сеч поради откритите 79 трупове на диви прасета, инфектирани с чума. Министърът посочи, че възбранените територии са едвам 8% от горския фонд и не би трябвало това да подвига цената на дървата. Танева съобщи, че ще се изкупуват частни гори, като преимущество ще имат тези, които граничат с държавни. Целта е тяхното запазване. Предвидени са близо 1 млн. лв. до края на годината.

В момента със заповед на министерството на земеделието тече инспекция за биосигурност в птицифермите в страната. Инфлуенца у нас няма, ограниченията били превантивни. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР